Ingen liten lort

En av mina idoler Astrid Lindgren sa en gång “Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Du kanske tänker på Astrid som en gullig sagotant, men faktum är att hon på sin tid var en cool rebell. Hon engagerade sig politiskt och stod bland annat upp mot rasism och kärnkraft, hon vägrade gifta sig med mannen som gjorde henne gravid som 18-åring och hon förespråkade att ge barnen kärlek, kärlek och ännu mera kärlek – en revolutionerande tanke i en tid då stryk var en vanligt förekommande uppfostringsmetod. Varför berättar jag det här? Jo, för att Astrid är ett ypperligt bevis på att vem som helst kan förändra det samhälle man lever i. Allt som behövs är lite mod och jävlar anamma. 

Att förändra attityder och normer är sällan en snabb eller smidig process. Många, inklusive jag själv, prioriterar ofta en god stämning framför att vara den som sticker ut hakan och säger emot när någonting är fel. Men vem hjälper det? Ingen kommer att ge dig en medalj på din dödsbädd för att du var lydig och snäll hela ditt liv. Däremot kan du under din livstid bidra till att göra den här världen till en lite snällare plats genom att förändra allt från ditt eget språk (kom igen, det är inte så svårt att sluta använda n-ordet) till lagar och samhällsstrukturer. Tänk på mod som en muskel – det gäller att träna ihärdigt. För varje gång du säger eller gör någonting som du egentligen inte vågar kommer det att bli lite lättare. Och kom ihåg att mod inte enbart handlar om att stå upp för andra; det handlar också om att själv våga ta det utrymme man förtjänar. 

Hej förresten! Jag heter Anna Ilmoni och jag är Elevbladets nya chefredaktör. Jag studerar tredje året vid Tölö gymnasium, jobbar som allsångsledare och är aktiv inom Röda Korset. Dessutom är jag en fikaälskare av rang och en riktig hejare på schlagertexter. Jag vill välkomna dig, kära läsare, till en tidning av och för ungdomar. Jag hoppas såklart att du tycker om det vi har skapat, men framför allt hoppas jag att den här tidningen gör dig lite modigare. Om du lider av psykisk ohälsa kanske vår artikel om ämnet ger dig verktyg för att våga söka hjälp. Om du har kommit till Finland som flykting kan Golsime och Sahar förhoppningsvis få dig att våga se ljust på framtiden i ditt nya hemland. Och oberoende av om du har en funktionsvariation eller inte, kan vi alla bli inspirerade av Yvonne Heins, som motbevisar alla sina mobbare när hon kväll efter kväll tar emot stående ovationer i en fullsatt teatersalong. 

Varför inte börja redan i dag med att göra någonting lite extra modigt? Säg emot när någon drar ett rasistiskt skämt på släktmiddagen, börja med en ny hobby, skriv en insändare, uppträd inför publik, lär känna en ny kompis. Förändring skapas ofta utanför vår bekvämlighetszon, så det är dags att ta klivet. För jag menar, vem vill vara en liten lort egentligen?

Anna Ilmoni

Chefredaktör

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *