Redaktionens boktips inför sommaren

Letar du efter intressant läsning inför sommarlovet? EBL got you covered! Här får du ta del av redaktionens bästa boktips!


James Clear och vanor på atomnivå

Har du någonsin tänkt på allt du gör under dagen? Liksom ALLT du gör under en hel dag. Varje liten detalj eller händelse som påverkar vad du gör efter det. Ifall du lagar mat är det ganska logiskt att diska efteråt. Efter att du tränat tar du gärna en dusch, osv.

“Om du har problem med att ändra dina vanor är problemet inte du. Problemet är systemet du använder.”

Vanor är något som kommer ganska naturligt för oss människor. Vi utövar alla olika vanor som vi tränat in, till exempel att borsta tänderna, eller något så enkelt som att sätta i hörlurarna efter att vi stigit på bussen. Vissa vanor utövar vi mer medvetet än andra.

James Clear ger verktygen för hur vi ska analysera de olika vanorna för att förbättra våra liv. Enligt Clear är vi våra vanor. Eftersom det vi gör korrelerar starkt med hurudan person vi blir. Ifall du spenderar femton minuter per dag på att öva gitarr, kommer det efter en tid bli en vana att alltid spela, och du kommer att förbättra dina färdigheter. Likväl om du till exempel spenderar 10 minuter på morgonen på sociala medier, kommer du garanterat göra det till en vana.

Jag vill starkt rekommendera denna bok till de som är intresserade av att förbättra någon färdighet, eller uppnå något mål. Hur som helst är det en mycket intressant och perspektivgivande bok. Den är på många sätt olik från andra självhjälpsböcker och kopplar in mer fakta och konkreta, trovärdiga källor.

Du behöver inte heller förstå en massa saker om hjärnan för att förstå Clears resonemang. Boken är enligt mig ganska lättläst för att vara facklitteratur, och har mycket att ge. Den är perfekt för alla som har en sorts vilja att utöka sina färdigheter.

Originaltitel: (Engelska) Atomic Habits

Översättning: 1 %-metoden: små förändringar, stora resultat : ett enkelt och beprövat sätt att skapa goda vanor och bryta dåliga.

Anna Holm, Redaktör


Joseph Heller – Moment 22

”Öppna dina ögon Clevinger, det spelar inte någon förbannad roll vem som vinner kriget för någon som är död.”

I sin hyllade klassiker “Moment 22” skildrar Joseph Heller andra världskriget från ett unikt perspektiv. Istället för att berätta om stora slag eller hjältedåd får man läsa om Yossarian, en amerikansk stridspilot stationerad på en ö i Medelhavet, vars enda mål är att ta sig hem. 

Romanen är skriven 1961 och baserar sig på författarens egna erfarenheter under andra världskriget, men både karaktärerna och händelserna har antingen överdrivits eller hittats på. Romanen Boken är varken kronologisk, logiskt sammanhängande eller särskilt spännande i sig, men genom sin briljanta satir fastnar man ändå lätt och slukar romanen boken snabbt trots längden. 

Romanen Boken är bland annat kritisk till den militära byråkratin som rådde under andra världskriget och den röda faran under kalla kriget. Man får läsa om hur överster och majorer gör vad som helst för att gå upp i rang, utan att bry sig om hur många liv som går åt på kuppen. Den går emot idén om att krig är något tappert, och nästan alla som beskrivs har ingen annan än sig själv i tankarna. 

Heller har hyllats för sitt kreativa sätt att skildra andra världskriget, och romanen anses vara en postmodernistisk klassiker. Mycket läsvärd och lättillgänglig!

Originaltitel: Catch-22 (1961)

Isak Henricson, Chefredaktör


Kristina Lugn – Om ni hör ett skott…

“Om ni hör ett skott…” (1979) av Kristina Lugn är en episk dikt som sträcker sig över drygt 30 sidor. Dikten följer det gifta paret Kurt och Camilla i ett stereotypt svenskt samhälle. Det alldagliga grannskapet fungerar som en kuliss men när dikten fortskrider förstår läsaren att det dysfunktionella lurar bakom en fasad av kärnfamilj och egnahemshus. Lugn har en kännspak stil fylld med ironi och stundvis absurditet, varvat med vardag. 

Kristina Lugn är en av Sveriges största poeter genom tiderna och är bland annat känd för att vara en av Svenska akademiens aderton ledamöter under sin livstid. Gäsp, en till trött, gammal poet som det inte alls går att relatera till. Men nej, jag vill hävda att det som är spännande med Lugns poesi är att den känns unik och relevant även idag. 

Det övergripande ämnet är könsrollerna i Kurt och Camillas förhållande. Lugn är kontrasternas poet, både konkret i hur hon använder språket men också i läsupplevelsen hon skapar. Lugn gungar läsaren mellan att skratta och ifrågasätta, hon slungar en mellan att ömma för och avsky karaktärerna. På gott och ont är Lugn filterlös, så förbered dig på att eventuellt bli provocerad. 

Jag rekommenderar läsningen till nybörjare såväl som aktiva läsare av poesi. “Om jag hör ett skott…” fungerar också bra som en introduktion till Lugns poesi eftersom hennes stil framkommer tydligt och som läsare hinner man lära känna den ordentligt i och med den episka formen. Jag vill dock varna för att dikten behandlar sexuella övergrepp, om det är ett känsligt ämne kan det löna sig att inte nappa på det här lästipset. 

Tilda Cederberg, Chefredaktör