Efter en lång och uttröttande skoldag dimper jag ner i sängen och tar upp en valfri social media-app som jag börjar scrolla på. Jag intalar mig själv att jag bara kommer ligga här en kort stund, att jag sedan ska börja på med skolarbetet och att jag bara behöver vila lite först.
Innan jag vet av det har det gått 2 timmar. Jag får en massa ångest över att jag inte gjort någonting produktivt och nu är det redan mörkt ute. Då är det 10 gånger svårare att börja med läxorna, då hjärnan är ytterligare överbelastad av alla intryck från telefonen.
Blir bara vanligare
Har du någonsin märkt dig själv mitt i ett ändlöst scrollande på Tiktok? Eller har dina ögon limmat sig fast i Instagram reels utan att du ens märkt det? Du är inte ensam. Enligt en nyligen publicerad rapport av Statista, uppger 3.8 miljarder människor att de är beroende av sin mobiltelefon. Det motsvarar 48% av världens befolkning.
Jag tror inte att denna siffra håller på att sjunka, heller.
När du spenderat tid på sociala medier, har du säkert fått höra något i stil med: “Sätt nu undan den där telefonen!” eller “Du måste minska på din skärmtid!” av föräldrarna. Hur ofta har det faktiskt fått dig att sätta undan telefonen, eller har det snarare fått dig att sucka irriterat och slå igen dörren så du får vara ifred?
En drog som aldrig upphör
Dopamin styr hjärnans belöningssystem i kroppen och är en kemisk signalsubstans. Den ger alltså din hjärna signaler om att utlösa dopamin. T.ex. när du kan känna doften av pajen i ugnen. Du börjar direkt tänka på hur gott det kommer att bli att äta den, därmed får du motivation att ta dig upp ur soffan och ta ut pajen ur ugnen.
Kroppen utsöndrar väldigt mycket dopamin när vi scrollar. Vårt informationsflöde blir bombarderat med ny, snabb information som håller vår hjärna sysselsatt och vi får motivation att scrolla vidare. Det är dessutom enkelt att scrolla fram till nästa video, och snabbt få in ännu mer underhållning. Med tiden har detta bland annat lett till att koncentrationsförmågan har försämrats, som gör att vardagliga saker såsom till exempel att läsa, känns långtråkigt när informationen tar tid och energi för att fatta.
Det har dessutom utvecklats algoritmer som analyserar vår data och bearbetar det för att föreslå fler saker likt det vi gillar. Ett helt vakuum av information och underhållning som håller din hjärna sysselsatt. Innan vi vet det sitter vi och doomscrollar dagarna i ända.
Tips! Kolla in “The social dilemma” på Netflix ifall du vill höra om hur till exempel infinite scrolling blev skapat – av mannen som skapade det. Flera andra före detta anställda på till exempel Tiktok eller Google intervjuas också. En dokumentär som är både intressant och lätt att fatta!
Det handlar om pengar
Företag säljer datainformationen som den samlat in till andra företag. Om du t.ex. har likeat en Tiktok om hästar kommer du få fler hästvideor på din For you-page, såsom även reklam om olika hästprodukter och stall i närheten.
Det är i företagens intresse att bibehålla din uppmärksamhet eftersom de tjänar pengar på hur länge du fokuserar på en video eller produkt. De flesta företag tjänar pengar endast av att du klickar på en video eller rubrik. Tid och uppmärksamhet blir därmed den nya valutan.
Vad kan man göra?
Jag insåg att det faktiskt är jag själv som i slutändan har makten och kan påverka mitt eget liv. Genom att förändra mina vanor och ta kontroll över mitt liv kunde jag spendera mer tid på saker jag faktiskt gillar. Jag ville bli mer närvarande i min vardag, inte kopplad till sociala medier, som dränerade min energi.
Förändring kan vara skrämmande och utmanande, men detta är inte någon domedagsförklaring; Internet och sociala medier har förenklat vår livsstil väldigt mycket, och därför uppstår det naturligtvis nya problem för oss att tampas med. Därför är det viktigt att vi lär oss att använda sociala medier på ett ansvarsfullt sätt.
Skillnaden mellan pengar och tid som valutor är att du alltid kan tjäna mer pengar, jobba mer, utbilda dig högre. Tid är inte oändligt. Tid är värdefull. Ta vara på den.
Anna Holm