Skrivutmaning: Karantänkreativ

Den 13-17 april ordnade chefredaktör Anna Ilmoni en virtuell skrivutmaning som hon kallade för Karantänkreativ. Varje morgon presenterades en ny uppgift som skulle utföras under dagen. Vi fick in många fina bidrag från begåvade skribenter över hela Svenskfinland, vilket vi är väldigt glada över. Dessutom valdes fem vinnare vars texter kommer att publiceras i nästa fysiska nummer av Elevbladet.

Nu har vi publicerat ett urval av bidragen här på webben (inklusive vinnartexterna)! Läs och låt dig inspireras! Nedan kan du även läsa om uppgifterna i korthet. Testa gärna att utföra uppgifterna på egen hand om du vill – även om tävlingen är över så går det bra att skicka en eller flera texter till anna.ilmoni@skolungdom.fi om du vill ha konstruktiv feedback kring hur du kan utvecklas som skribent.

Dag 1 – Från flödesskrivning till poesi
Sätt först en timer på 15 minuter och skriv ner allt du kommer att tänka på under den tiden. Fokusera gärna på det du ser utomhus och hur det får dig att känna. Skriv sedan en dikt i valfritt format (till exempel fri vers, haiku, limerick eller femstegsdikt).

https://elevbladet.fi/fran-flodesskrivning-till-poesi/

Dag 2 – Karantänkåseri
Skriv ett kåseri från ett föremåls synvinkel. Det ska vara ett föremål som du har hemma, och föremålet ska berätta hur det påverkas av att du sannolikt tillbringar mycket mer tid hemma än vanligt just nu. I ett kåseri ska tonen vara lättsam och underhållande, och Anna efterlyser också en lagom dos självdistans.

https://elevbladet.fi/karantankaseri/

Dag 3 – Spännande samtal
Skriv en dialog! Du får välja mellan tre scenarier; en släktmiddag, två karaktärer från olika böcker/filmer/TV-serier som har ett hetsigt gräl eller en dam som får ett mejl från en okänd avsändare som vill träffa henne. Dialekt, slang och talspråkliga uttryck är mer än välkomna.

https://elevbladet.fi/spannande-samtal/

Dag 4 – Hej makthavare
Du ska skriva en debattartikel av något slag (till exempel en insändare eller en kolumn) där du riktar dig direkt till makthavarna och skriver om någonting du skulle vilja förändra i samhället. Du får också låtsas vara någon annan än du själv när du skriver.

https://elevbladet.fi/hej-makthavare/

Dag 5 – I den bästa/sämsta av världar
Välj mellan att skriva en utopi (ett drömscenario) eller en dystopi (ett skräckscenario). Formatet är fritt! Var inte rädd för att inkludera övernaturliga fenomen eller andra fantasyinslag om du gillar sådant.

https://elevbladet.fi/i-den-basta-samsta-av-varldar/