Hur hittar man egenvärde i vardagen?

Ibland kan vardagen tyckas vara synnerligen torftig och tråkig. Ibland saknas det spänning och känns tungt. Skolarbete och fritidsaktiviteter blir ibland att upplevas som en monoton visa som upprepar sig varje vecka. Livet går förstås upp och ner, och vissa perioder i våra liv är mer mödosamma än andra. Men att vänta på nästa veckoslut, nästa lov eller nästa sommar innan man verkligen kan njuta av livet är däremot inte en hållbar inställning. Många av oss kanske har en sådan inställning, att vi tänker att det är extravaganser och lyx utöver det vanliga som sätter guldkant på vardagen. Självklart är det trevligt med mer festliga sätt att bryta av den banala vardagen. Men det finns andra, mer lättåtkomliga, lösningar som lättar upp lika väl. Här är tre konkreta tips på hur du kan få vardagen mer trivsam.

1. Omväxling. Variation är livets krydda, sägs det. Små förändringar kan göra stor skillnad i vardagen. Att prova en ny rätt till middag, börja se på en serie man inte sett ännu, eller kanske turista i den egna staden eller kommunen är ett bra sätt att få nya influenser. Att ha något som ger kontrast till det normala kan vara precis vad vi behöver för att få något annat att tänka på.

2. Se detaljer. Den underbara koppen kaffe på morgonen, en ny favoritlåt eller en intressant artikel i tidningen är alla exempel på små saker i vardagen som man kan glädjas över. Ofta behövs det inte särskilt stora ting för att skapa bestående glädje. Genom att söka njutning i de många detaljer som utgör vardagen går det lättare att skifta fokus från de saker som tynger oss. Glädjen som finns i det lilla fungerar som en bra motpol mot vardagens stressmoment. Dessutom så finns ju detaljerna i vår vardag redan där, genom att uppmärksamma och uppskatta dem får vi tillgång till en stor och tillförlitlig källa av glädje. 

3. Var tacksam. Det finns yttre omständigheter som påverkar våra liv, men lycka är också något som uppnås mentalt. Vår inställning till vardagen kan ha lika stor inverkan på hur vi upplever den som hur vardagen egentligen är. Att ständigt klaga på vår verklighet och se allt som saknas i våra liv är en skadlig inställning. Det spelar ingen roll hur många chanser till glädje som presenteras för oss ifall vi inte kan se dem. Att dagligen uttrycka vår tacksamhet över det vi har gör oss mer nöjda med våra liv. Det sätter perspektiv på våra liv och tar fasta på det vi har, i stället för att fastna på det som står utom vår kontroll. 

Anna Sandberg 

Lämna ett svar