Våga tala om sex!

Även om det finns lärare som gjort superbra insatser och skolor som satsat hårt på sexualundervisningen tror jag att många av oss kan hålla med om att det vi lärt oss om sex i skolan varit väldigt bristfälligt. Vi lärde oss kanske hur vi ska undvika oönskad graviditet (och om vi haft tur också könssjukdomar). Men jag önskar att jag också hade fått höra om hur sex och sexualitet inte är något skamligt eller smutsigt. Jag önskar att vi hade talat om hur alla kroppar ser olika ut och att det är okej. Hur inte bara tjejer skäms över sina kroppar och inte bara killar över sina könsorgan. Jag önskar att vi hade fått höra om olika sexualiteter och om hur sex kan vara massvis av andra saker än bara samlag. 

Många vuxna har svårt att tala öppet om sex; det är väldigt tabubelagt och ses av många som något lite smutsigt. Jag tror att vi genom en bättre sexualundervisning skulle kunna inte bara förebygga obehagliga upplevelser och förhindra oönskade graviditeter och sjukdomar, utan också hindra att alla de negativa saker som förknippas med sex förs vidare från generation till generation. Tänk om vi till exempel diskuterade om att det inte är okej att döma någon (kröhöm, tjej) för att ha haft sex med många! Eller att det är okej att inte alls vara intresserad av sex. Tänk om vi lärde också killar om mens så att de förstod att det inte är något jätteäckligt eller konstigt… 

Jag tror att det är viktigt att börja tala om sex tillräckligt tidigt. Jag menar inte att vi ska uppmuntra riktigt unga till att ha sex med varandra. Men faktum är att barn blir intresserade av sex vid en väldigt tidig ålder. I dagens värld då alla, även barn, har tillgång till internet är det inte alls svårt att på egen hand försöka ta reda på vad sex är ifall man är nyfiken. Och hur lätt hänt är det inte då att det är porr man snubblar över? I sexualundervisningen har vi en möjlighet att undvika detta och istället lära ut korrekt och mångsidig information om sex.

Sexualundervisningen i skolorna är allt för ofta väldigt ensidig och heteronormativ. I den mån man alls diskuterar vad som händer då man har sex handlar det ofta om ett heteropar och fokus ligger på samlaget. Det skulle ändå vara viktigt att lyfta upp hur mycket olika saker som egentligen kan höra till sex och hur olika saker sex kan vara för olika personer. Alla människor har lite olika fantasier och gillar lite olika saker och det är helt okej. Det är inget fel på och inget att skämmas över att ha någon fetish eller kink (så länge alla inblandade är med på det och ingen kommer till skada). Samtidigt är det inte heller något fel på att inte alls gilla något sådant utan bara tycka om vanligt så kallat “vanilj” sex. Även om porr kan ge det intrycket, måste sex ingalunda vara våldsamt eller förnedrande eller hårt för att vara bra. 

Jag vill inte säga att det är skolans fel att sex är tabubelagt, det är ett mycket större samhälleligt problem. Men fastän skolorna inte är roten till problemet vill jag uppmuntra dem att ta tag i det. Så kan vi tillsammans jobba vidare mot en mera sexpositiv värld. För många människor är sexualitet en viktig del av den egna identiteten och därför är det också viktigt att ha en bra relation till sin egen sexualitet. För hur tråkigt är det inte om det är något man ska vara tvungen att gå omkring och skämmas för eller oroa sig över?

Adele Westerlund

Lämna ett svar