Studera smartare inte längre – 6 tips för studerande

Vi alla vill ha så mycket fritid som möjligt. här är några tips hur man kan spara tid med skolarbetet.

Ställ frågor!

En av de mest populäraste studiemetoderna är att man läser igenom materialet och streckar under med penna allt viktigt. Problemet är att i så fall fastnar ingenting i minnet. Istället kan man göra uppgifter i boken eller göra egna frågor. Flashcards, med frågan på ena sidan och svaret på andra, fungerar för många. När man svarar på frågorna tvingar man sig själv att minnas materialet. Med den här metoden kan du spara mycket tid.

Motion!

Känner du dig omotiverad och trött? I så fall prova på att fara ut och motionera innan du börjar studera. Motion piggar upp hjärna och ute luften får en på bättre humör. Den bästa platsen för motion är ute i skogen.

Pomodoro-teknik!

Pomodoro-tekniken går ut på att man studerar i till exempel 25 minuter och sedan tar en 5 minuters paus. Det finns flera olika appar som man kan använda för att hålla koll på tiden. Pomodoro-tekniken fungerar för många därför för att man alltid har en paus att se fram emot. 

Vissa föredrar att man jobbar i nästan en timme, 50 minuter och sedan tar en 10 minuters paus. För dem fungerar det bättre för då hinner man komma mer in i studierytmen. Någon gång känns det som om man har just kommit igång när 25 minuter har gått.

Det är viktigt också hur man tar pauser. Det bästa är att tänja, röra på sig och göra något helt annat för en liten stund. Använd inte hela pausen med telefonen i handen.

Inga distraktioner!

Hur bra man än tänker sig vara på multitasking, så är sanningen att studerande är mera effektivt om de har hjärnans odelade uppmärksamhet fokuserad på studier, på uppgiften. Därför är det bra att lämna telefonen i ett annat rum, stäng av tv och städa bordet. Se till att du har allting du behöver Många tycker om att lyssna på musik när man studerar medan andra ser det som en distraktion. 

Studera med vänner!

Ifall du tröttnar på att studera ensam gäller det att studera tillsammans med vänner. Man håller varandra motiverade och man kan få hjälp i sånt man inte själv förstår. 

Planera studiesessionerna i förtid!

Vi alla vet att det inte är särskilt trevligt att sitta kvällen före ett prov och försöka hinna studera allt. Om du vill inte hamna i den scenarion, se till att du har i förväg planerat när och vad du studerar. Samtidigt minns man bättre om man studerar flera gånger i kortare perioder.

Prova dig fram med olika kalendrar. För mig fungerar det bäst med en klassisk papperskalender. Å andra sidan om man önskar mera flexibilitet kan man prova på en digital kalender. Populära kalendrar är förstås Googles kalender, men Notion-kalendern lär också vara effektiv och Apples medföljande iCal.

Med de här tipsen hoppas jag på att du lärde dig något som du kommer att ha nytta av. Det är viktigt att man kan balansera skola och fritid. När jag skriver denna korta artikel sitter jag vid köksbordet i sommarstugan i Fäboda. Jag har unnat mig en liten påse med rågchips och min blick fastnar på texten bak på påsen, “Discover YOUR way to enjoy!”. Därför avslutar jag med “Discover YOUR way to study!”.

Carolina Friman