Bokashi

Bokashi är ett kompostsystem som är väldigt effektivt och snabbt och vars mål är att förvandla avfall till jord och gödsel på ett naturvänligt sätt. Detta sker med hjälp av mikroorganismer som bryter ner avfallet. Bokashi uppfanns i Japan och har använts en tid. På senare tid har bokashi även kommit hit till Norden.

Hur använder man det?

Bokashikomposten består av en bokashihink med en kran och ett tätslutande lock. Du får också en påse med EM-bokashi frön som består av mikroorganismer. Du börjar med att lägga två matskedar frön på botten. Sen kan du lägga i dina första avfall.Efter att du lagt i dina avfall lägger du två matskedar EM-bokashi frön som ett jämnt lager ovanpå. När du gjort det pressar du ner innehållet med en platta för att få bort luft. Efter en tid kommer det att börja samlas vatten på botten och det vattnet får du bort med en kran i hinken. Vätskan fungerar utmärkt som gödsel.

När du fyllt hinken med avfall från några dagars tid ställer du den åt sidan och börjar med din andra hink. Medan du fyller den hinken så blir den andra till mull. Det är prima mull, men den är väldigt näringsrik vilket betyder att du kanske måste späda ut den med annan mull. Men annars är den perfekt, särskilt ifall du bor i ett egnahemshus med en trevlig blomrabatt. Dessutom är det alltid roligt att testa på något nytt.

Samuel Westerlund

Lämna ett svar