Dag 5 – I den bästa/sämsta av världar

Bild: Pexels.com/Pixabay

Hej och varmt välkommen till den femte och sista skrivuppgiften! I dag tänkte jag att vi ska avsluta storslaget med en skönlitterär text där det finns mycket utrymme för konstnärlig frihet. Du ska nämligen skriva antingen en utopi eller en dystopi.

En utopi kan i korthet beskrivas som ett drömsamhälle. I en utopi är allt bra, så bra att det vore omöjligt att skapa ett sådant samhälle i verkligheten. En dystopi är däremot ett skräckscenario; en beskrivning av hur världen skulle se ut om allt går käpprätt åt skogen. De flesta är överens om att utopier och dystopier inte är realistiska utan att de enbart är teoretiska begrepp som beskriver två extrema utfall. Begreppen används ändå frekvent av till exempel politiker som försöker framkalla överdrivna skräckvisioner hos folket. 

I dagens uppgift får du välja om du vill skriva en utopi eller en dystopi. Här är det fritt fram att tillämpa något av det vi har testat under veckan; skriv en poetisk novell, släng in en dialog eller varför inte göra ditt dröm-/skräckscenario till en del av ett politiskt brandtal? Om du inte kommer på någonting direkt, passa på att köra lite flödesskrivning först för att få i gång tankarna. Huvudsaken är att du i din text beskriver antingen en drömlik eller en katastrofal framtid. Du får göra det hur smalt eller brett du vill, det kan handla om allt från hela samhället till din personliga framtid i den bästa/sämsta av världar.

Den här uppgiften skapade jag speciellt med alla fantasyälskare i åtanke. Är du en av dem? Håll inte tillbaka i dag! Magi, märkliga namn, främmande världar och övernaturliga krafter får mer än gärna vara en del av din utopi/dystopi. Om du däremot föredrar att skriva mer realistiskt så går det självklart lika bra att fundera på vilka konsekvenser vårt handlande kan få längre fram i den “verkliga” världen. Det är bara att läsa några nyheter om det nuvarande politiska läget i världen så lär du få inspiration, åtminstone om du skriver en dystopi:)

Lycka till med uppgiften och ett riktigt stort tack för att du var med i min skrivutmaning! Jag publicerar snart ett inlägg med alla praktiska instruktioner för hur inlämningen av texterna går till. Deadline är först på söndag kväll så du har god tid på dig att skriva klart och eventuellt finslipa någon av texterna.

Ha det fint!

Lämna ett svar