Dag 4 – Hej makthavare

Bild: Pexels.com/Prateek.

Nu är du över halvvägs i utmaningen, bra jobbat! I dag är det argumentation som gäller; du ska skriva en text riktad till makthavarna där du berättar vad du skulle vilja förändra i Finland.

Det finns många olika typer av åsiktstexter. Ledare, krönikor och debattartiklar är de vanligaste varianterna och förekommer i nästan alla dagstidningar. En debattartikel som är skriven av en privatperson brukar kallas för insändare. Skillnaden mellan en ledare och en krönika är att en ledare ofta representerar hela tidningens linje och är därmed mer saklig, medan en krönika brukar vara skriven i lite mer lättsam ton och ger skribenten större frihet att framföra sina personliga åsikter. 

I dagens uppgift ska du skriva en argumenterande text som riktar sig direkt till makthavarna. Du får själv ta ställning till vilken slags åsiktstext du vill producera – den här skrivutmaningens syfte är ju att få i gång din kreativitet så jag vill inte begränsa dig. Skriv en kort och koncis insändare, en personlig krönika eller varför inte en mer poesiaktig text? Texten behöver inte vara skriven ur ditt eget perspektiv utan du får också låtsas vara någon annan om du vill. Kanske någon som du tycker att makthavarna borde bli duktigare på att lyssna på? Håll dig till att prata med makthavarna som grupp; inga personangrepp eller pekpinnar till enskilda partier/politiker just i dag. 

Om du väljer att skriva en klassisk debattartikel så kan du tänka på det här:

  • Kom snabbt till poängen – som läsare vill man direkt förstå vad ditt syfte med texten är.
  • Inledning och avslutning är väldigt viktiga, så skriv dem med lite extra eftertanke. Ett vanligt sätt att göra en text mer sammanhängande är att låta inledningen och avslutningen anspela på varandra på något sätt (till exempel genom att ställa en öppen fråga i inledningen som du sedan besvarar i avslutningen).
  • Föreställ dig vilka kritiska frågor eller motargument läsaren kan tänkas ha och bemöt dem. På så sätt ger du ett moget intryck och visar att du är säker på din sak. 
  • Undvik spretiga budskap. Det ska inte råda några tvivel om vad du vill få sagt med texten, och det är därför sällan en bra idé att försöka “klämma in” en massa sidospår eftersom det lätt gör läsaren förvirrad.

Syftet med dagens uppgift är inte att du ska leka grävande journalist med en massa spännande statistik och komplicerade frågeställningar. Eller okej, självklart är det också välkommet om du är sugen på det men framför allt vill jag att du skriver om ett ämne som du brinner för. Försök få läsaren att känna någonting när hen läser texten. 

You know the drill vid det här laget: kontakta mig (anna.ilmoni@skolungdom.fi) om du har frågor och kom ihåg att vinnartexterna publiceras i nästa fysiska nummer av Elevbladet. Lycka till, vi hörs igen i morgon för den allra sista utmaningen!

Lämna ett svar