Back to school – tips för studiemotivation!

Studerande som sitter och jobbar i grupp

Skolan har börjat och nu börjar rutinerna. Att byta strandmiljön till skolmiljön kan i början kännas lite tufft eller så kan det vara en bra känsla att få komma tillbaka. Som snart blivande student vill jag ge några tips till dig som behöver lite extra motivation för att få igång dina studier.  

Preppa din mat dagen före

För att göra min början på dagen smidigare brukar jag på kvällen fixa färdigt den kommande dagens måltider. Kallgröt, fruktsallad, iste och iskaffe är några av mina favoriter som jag brukar laga färdigt på kvällen. De är både billiga, enkla och snabbfixade. 

Läs smart, inte mera!

Om det känns svårt att börja läsa till ett prov kan det vara bra att testa på en studieteknik. Pomodoro-lästekniken är en av mina favoriter. Tekniken innebär att du läser 25 minuter, tar en kort 5 minuters paus, gör om det några gånger och sedan tar en längre paus. 

Tiden går att anpassa beroende på hur mycket du själv vill lägga tid på att studera. Pomodoro har gjort att jag fått motivation att läsa till prov och gjort läsandet smidigare.

Hitta en lugn läsplats

Om du känner att du inte har någon motivation att studera så kan du testa på att byta läsmiljö. Ibland brukar jag försöka studera på ett café eller bibliotek för att komma in i en läszon när motivationen att studera är låg. 

Att återkalla information

Att repetera är inte det roligaste, men det är väldigt viktigt för att hjärnan ska lagra information. När du skriver prov repeterar du på samma gång och då lär du dig att hitta informationen från hjärnan. Läs en sida eller ett kapitel i boken och skriv sedan ner allt du kommer ihåg på ett tomt papper och fyll sedan in det du inte nämnde.

Anki är en app som du kan använda när du vill repetera med bildkort. Med Anki kan du se hur mycket du studerat och du kan även välja hur många kort du vill studera per dag

Planera dina dagar

När det blir mycket program är det bra att skapa ett schema för veckan för att hinna med allt. Med Notion kan du göra dina anteckningar, sätta upp dina mål, schema och uppdrag för att göra livet mera organiserat. Notion finns både som app och som webbsida.

Gör någonting du gillar 

Att läsa mer än 6 aktiva timmar per dag gör inte att du kan mera än om du skulle läsa mindre än 6 timmar. Hjärnan börjar gå på övervarv efter 6 timmar och den orkar inte lagra informationen som du repeterar, vilket betyder att det är bättre att fortsätta nästa dag. För att hjärnan ska orka lagra informationen behöver den syre och pauser. Därför är det viktigt att göra saker som du trivs med. 

Motverka stress

Planera din tidsanvändning och vad du prioriterar! Dela upp ett stort område i mindre bitar när du läser till ett prov. Skapa konkreta mål så att hjärnan kan belönas.

Apptips: Focus App

Med den här appen kan du plantera din egen skog samtidigt som du studerar. Desto mera du studerar desto större skog får du. Du kan även använda appen tillsammans med dina kompisar så kan ni tillsammans se hur mycket ni studerar. Om du har planterat ett visst antal träd kan du även plantera ett riktigt träd i Afrika.

Gör studerandet roligare

Gå på en promenad och lyssna samtidigt på en podd. Om du vill lära dig en större helhet av ett ämne eller vill få ett ämne förenklat för dig finns det alltid Youtube. För biologi och kemi rekommenderar jag Youtube-kanalerna Ninja Nerd och Marcus Erhinger.

Kom ihåg att testa dig fram, det som fungerar för mig behöver inte automatiskt fungera för dig!

Cecilia Huhtala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *