Brukarrum – ja eller nej?

En spruta lutas mot en sked med vitt pulver. Bredvid ligger en tändare.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, kom för en tid sedan med idén att införa brukarrum för  personer som använder droger. Personerna skulle få möjligheten att använda droger i en ren miljö, samt under övervakning av sjukvårdspersonal. 

THL:s mål är att nå ut till dem som är beroende av droger och räcka dem en hjälpande hand. Rekommendationen om att införa brukarrum är en av de sju åtgärderna på THL:s lista över rekommendationer för att minska på drogrelaterade dödsfall i Finland. År 2020 dog 258 personer på grund av droger i Finland. År 2010 var det 156 personer. Runt hälften av de som avled år 2020 var män yngre än 35 år.

”I andra nordiska länder finns det redan brukarrum”

‘’Dödsfallen till följd av narkotikaförgiftning samt dödsfall på grund av långvarigt drogmissbruk har varit på uppgång under hela 2000-talet. Våra tjänster borde svara på den förändrade situationen’’, uttalar sig Sanna Kailanto i ett pressmeddelande från THL.

I andra nordiska länder finns det redan brukarrum. I Norge och Danmark har brukarrum redan införts och där är brukarrummen övervakade. I Köpenhamn, öppnades ett brukarrum för tio år sedan samt ett nytt på hösten 2016. Det tio år gamla brukarrummet kallas även Nordens, och rentav världens största brukarrum. Där finns plats för åtta personer att röka och plats för tjugo personer att injicera narkotika.

”Att injicera droger med smutsiga nålar innebär enorm risk för olika bakterieinfektioner.”

Att införa brukarrum låter delvis som en bra idé tycker jag. Genom att införa brukarrum skulle användarna vara övervakade hela tiden och lokalerna skulle vara rena. Rena lokaler samt sterila nålar är något extremt viktigt – att injicera droger med smutsiga nålar innebär enorm risk för olika bakterieinfektioner. THL har en mycket god poäng, men samtidigt får jag känslan av att de försöker uppmuntra samhället att använda sig av droger. Det finns en god tanke bakom detta och jag har svårt att säga vad som skulle fungera bäst. 

Sofia Lehtinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *