William Nyholm: Hej makthavare

År 2020 ordnade Chefredaktör Anna Ilmoni en skrivutmaning som hon kallade för Karantänkreativ. Utmaningarna publicerades på FSS Instagram och deltagare kunde välja att anta så många utmaningar de ville.

William Nyholm vann utmaningen “Hej makthavare”.


Vad är skillnaden mellan en personbil och en mopedbil? En går aningen långsammare än den andra. Vad är då skillnaden mellan en 15-åring och en vuxen?

Att högstadieelever får vara ute i trafiken med alla andra trafikanter gör mig orolig för både min och andras säkerhet. Mopedbilen är en bil. Punkt. Det är helt förståeligt att mopeder är tillåtna; de är mindre på vägen och får endast plats med 1–2 personer. Traktorer är också godkända, man strögar ju inte runt på stan med dem. Men mopedbilar liknar allt för mycket på de bilar som enligt lag ska köras av myndiga och tillräckligt mogna personer. Som tonåring får man inte rösta i val och uttrycka sin åsikt, men att köra ett 400 kilo tungt fordon ute på vägarna får man minsann!

Mopedbilarna är inte bara en fara för andra personer, de är ju också livsfarliga för föraren. Avståndet mellan vindrutan och huvudet är tillräckligt litet för att enkelt bryta nacken på en vid minsta kollision. På grund av bilens uppbyggnad och tyngdpunkt löper den även stor risk att välta vid hårda svängar. Tyvärr är det ju även så att många förare inte kör som de gjorde under uppkörningen. Ofta lär de sig den hårda vägen, på en dyr bekostnad.

Slutligen är det ju så att vi ungdomar helt enkelt inte är mogna. Jag har hört allt för många illa anekdoter där mopedbilar och allvarliga skador är inblandade. Mopedbilarna går att trimma, man kan pressa in flera personer i burken och de kör inte alltid ensamma. Förväntar ni verkligen er att ett gäng 15-åringar med tillgång till motordrivna fordon inte skulle fånga dagen? Självklart finns det undantag, jag känner några personligen, men ni förstår min poäng.

Makthavare, se inte på avskaffandet av AM121-kortet som en begränsning utan som en säkerhetsåtgärd. Tro mig, vi kan nog vänta några år till innan vi sätter oss i bilens förarsäte. Vad är skillnaden mellan en 15-åring och en vuxen? Det spelar inte så stor roll. Jag tror varken ni eller jag vill se en tonåring mista livet på en asfaltsväg.

Vänliga hälsningar,
Upprörd cyklist.

Lämna ett svar