Felicia Wentjärvi: Ett hett kulturtips – en serierecension

Under vinterlovet 2020 – 2021 ordnades en virtuell skrivutmaning. Utmaningarna publicerades på FSS Instagram och deltagare kunde välja att anta så många utmaningar de ville. Vi fick in många fina bidrag från begåvade skribenter över hela Svenskfinland, vilket vi är väldigt glada över.

Felicia Wentjärvi är med sin serierecension en av vinnarna i utmaningen.


Ett hett kulturtips – en serierecension

“How do I take off a mask when it stops being a mask, when it’s as much a part of me as I am?”

Samhällskritik och alienering hos unga är inget vi kan blunda för. Allt fler unga lider av ångest och oro för framtiden. Klimatstress och koronaskräck är bara två bidragande faktorer. Därför är det lätt förståeligt att många unga söker tröst i serier som behandlar sådana ämnen. En sådan serie är Mr. Robot (2015-2019). Mr. Robot är en psykologisk dramaserie, regisserad av Sam Esmail med skådespelaren Rami Malek i huvudrollen som en IT-Säkerhetstekniker med social fobi och ett hat mot samhällets orättvisor. 

Mr. Robot skildrar en verklighetstrogen värld där samhällets styrs av de rika. Huvudkaraktären Elliot Alderson (Rami Malek) jobbar på ett IT-bolag på dagen, men spenderar nätterna med att hacka människor. Elliot beskriver att han har problem med att komma nära sina medmänniskor, och för att förstå sig på mänskligheten gräver han fram deras mörkaste hemligheter. I processen lyckas han få fast flera brottslingar för bland annat pedofili och korruption. Elliot beskriver att ingenting är tillräckligt dolt på internetet och att han hackar vem som helst oavsett deras relation till honom. Elliot går med i en hackergrupp som kallar sig ”fsociety” och tillsammans bestämmer de sig för att utföra den största hackingkuppen genom tiderna. De vill radera alla människors skulder och nollställa landets ekonomi. 

Temat i Mr. Robot är utanförskap. Elliot känner sig utanför resten av samhället och är trött på att det styrs av ”den högsta procenten av den högsta procenten”. Mr. Robot beskriver hur det är att förlora sig själv och inte vem man vill vara. Elliot glömmer bort sina mål och tappar bort sig i hackingvärlden och kommer att såra fler människor än han hjälper. Detta gör Mr. Robot till en igenkänningsbar serie. Fast man inte kan relatera till de brott som Elliot begår, kan man ändå relatera till det han känner. Att inte passa in och känna sig borttappad i en värld av kostymnissar är något många känner igen. 

Anledningen till att Mr. Robot fortfarande är ett hett kulturtips, ett år efter sista sändningsdatumet är på grund av dess mångsidiga och kreativa publik. Oavsett om man ser serien på grund av att beundrar Elliots anarkism, eller om man ser den för att förstå vårt samhälle bättre, fångar regissören Sam Esmail intresse med smarta scenstrukturer och nytänkande idéer så som att filma en totalt stum episod.Med ett fantastiskt soundtrack och begåvade skådespelare är det inte otroligt att det är en av de högst rankade serier på IMDB. Mr. Robot har vunnit flera priser både för skådespelarnas insats och regissören Esmails arbete.  

Serien utspelar sig i moderna Amerika, men berör ungdomar världen över. Att seriens dialog ibland utspelar sig i Elliots huvud gör att man blir en del av serien. Man är inte längre en utomstående betraktare utan en del av handlingen. Mr. Robot är en serie som ändrar din syn på världen på gott och ont. Den gör att du blir mer medveten om de orättvisor som sker omkring dig. Den förändrar din vardag och väcker känslor du inte trodde att du hade. Den håller dig sällskap om nätterna då klimatstress och koronaskräck tar över dina tankar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *