Styssen prövade hobbyer

En kanske aningen oväntad, psykisk reaktion på pandemin många lidit av känns ungefär så här: ”vad-i-all-världen-ska-jag-göra-jag-har-tråkigt”. (Fast börjar inte corona vara ett lite väl genomtuggat ämne?) Men på fullt allvar, sysslolöshet kan bli en ganska förkrossande sinnesstämning. Det är tungt att inte få ha meningsfulla och roliga saker för sig, också i vardagen. Nu börjar det ändå se ut som att samhället öppnas upp lite igen, och trots att vi inte ännu riktigt finner oss utanför farozonen har vi en hel del fler alternativ för fritidsverksamhet än att ligga hemma och slå dank. För att demonstrera det här har vi, Adele, Hilda och Onni, testat olika hobbyer och skrivit varsitt kort reportage om dem. I reportagen berättar vi om kostnader, tillgänglighet, möjliga trösklar för att testa och såklart vilken fiilis vi själva fick!

Adele: orientalisk dans

Pris: 35€ för hela året (vid åbo finska arbetarinstitut)

Tillgänglighet: ok

Tröskel: låg

Beskrivning: 

Orientalisk dans, som för många kanske är mer känt under det felaktiga namnet magdans, är en urgammal arabisk dans-tradition som har sitt ursprung i Egypten. I orientalisk dans rör man sig med mjuka rörelser och mycket fokus ligger på höfterna och midjan. Jag anmälde mig till en nybörjarkurs vid Åbo finska arbetarinstitut, priset var 35€ för både hösten och våren. Det är alltså ganska billigt. Kursen verkade vara väldigt populär och jag rymdes nästan inte med, så lönar sig att vara ute i tid om man vill börja. 

Jag har haft väldigt roligt på danslektionerna och trivts bra. Det var inte hög tröskel att komma med och börja – ingen annan på kursen kan heller något alls. Man behöver ingen fin utrustning, bara kläder man kan röra sig i och sin egen kropp. Om man fortsätter länge finns det dräkter man kan köpa, men det är kanske främst om man vill börja uppträda. En nackdel med just den här hobbyn är att det kanske inte alltid är helt lätt att hitta en kurs där man bor. Jag kan också tänka mig att det kan finnas variationer i priset beroende på var du tar lektioner. Olika ställen har också olika åldersgränser. Att hitta en förmånlig grupp för ens egen ålder på ens egen hemort kan alltså potentiellt bli lite knepigt. Däremot behöver man inte kunna dansa från tidigare eller vara stark eller ha bra kondition. Allt det är sådant man med tiden kan lära sig genom övning. 

Om man vill ha en hobby där man får röra på sig till musik (utan att det är jätte jätte fysiskt krävande direkt) och njuta av sin egen kropp och alla fina saker man kan åstadkomma med den så rekommenderar jag att testa orientalisk dans! Det är väldigt avkopplande både medan man dansar och efteråt. Man lär också känna sin egen kropp på ett annat sätt och ens koordination blir bättre. Dessutom tycker åtminstone jag att orientalisk dans ser väldigt vackert ut.

Hilda: Bakning

Pris: FLEXIBELT, dvs. allt från 0€ – vad man nu råkar ha i skåpet – till dyra grejer. Själv skaffade jag lite kryddor och fancy vegan-ingredienser och kom därför att betala 12€ allt som allt. 

Tillgänglighet: Brabra

Tröskel: Låg

Jag bestämde mig alltså för att testa på bakning. Visserligen var det inte första gången, men det var ändå länge sedan sist.  Utgick också ifrån att det både är tillgängligt och enkelt. Efterklokt kan jag ändå dra tillbaka mitt senare antagande, hade nämligen helt glömt bort vilken klåpare jag är i köket. Men trots en del motgångar och stök, lyckades jag baka en helt okej tårta, lagom för min farmors 77-års firande (bevis hittas ovan).

Som sagt är bakning som hobby, om inte annat, helt jätte lättillgängligt. Man behöver egentligen bara ett kök och så kan man så gott som improvisera resten. Dessutom tror jag att bakning, eller egentligen vad som helst för matlagning, kan vara ett utmärkt sätt att experimentera och vara kreativ, eller bara koppla av genom att göra någonting praktiskt. Sen är det ju förstås inte något för alla – själv hade jag till exempel svårt med att hålla mig till receptet, vilket ledde till att jag bara blev stressad på slutrakan. Ändå är bakning på så vis belönande att man efteråt, bokstavligen, belönas med något att äta, som förhoppningsvis smakar gott också.

Onni: gym

Pris: varierar, mitt gym är 25€/månad

Tillgänglighet: mycket bra

Tröskel: kan kännas stressigt att fara, åldersgräns på vissa gym

Jag har alltid varit en ganska så aktiv person – gillar att springa, cykla, klättra och träna nu och då. Gym har jag dock haft ett par års paus med nu så tänkte att det här är ett ypperligt tillfälle att testa ta tag i gamla hobbyn pånytt. Jag började gå på Viikin monitoimitalo, ett lite mindre gym beläget praktiskt nära mig i Vik, Helsingfors. En av de större fördelarna med gym jämfört med andra hobbyer är att de för de flesta är ganska tillgängligt: de flesta kommuner har både privata och kommunala alternativ. Det behöver inte heller vara dyrt, t.ex. gymmet jag började på kostar 25€ i månaden. Ofta är de kommunala alternativen billigare, men det finns även förmånliga privatgym som Fitness24/7. Den enda utrustningen som behövs är träningskläder och inneskor. Och vad gäller kläder så brukar jag bara använda joggingbyxor och en t-skjorta jag inte gillar att ha på till vardags – inget måste att skaffa nya, dyra träningskläder. Nackdelar då? Har man inte besökt gym tidigare kan tröskeln att fara och träna kännas ganska hög. Tankar som “jag kommer se dum ut när jag inte vet vad jag ska göra” gick igenom mitt huvud innan jag första gången i nian besökte ett. Därför rekommenderar jag starkt att fara med någon bekant man är bekväm med, kanske rent utav någon som är en van gymmare från förr. Jag gick första gången med min äldre kusin, han visade mig några knep och berättade vad jag ska vara försiktig med. Nästa gång jag gick ensam till gymmet gick allting som smort. Att ha en kompis med till en början är alltså det bästa tipset jag kan ge! Det är också bra att minnas att alla, även de hurtigaste gymmarna, har börjat någonstans. Det är inget fel med en fastän man är oerfaren, något alla vettiga gymmare kommer ihåg. Ifall du får bra fiilis av att utmana din kropp och njuta av endorfinerna som efteråt susar igenom dig, eller bara testa ifall tyngdlyftning är något som får dig att känna dig bra så kan gym vara något för dig. Det viktigaste är att du tycker om vad du gör och att det känns avslappnande efteråt, inte hur mycket du orkar lyfta. Och kom ihåg att låta kroppen vila efteråt!

Hilda Purhonen, Onni Purhonen, Adele Westerlund

Lämna ett svar