Hur mycket dyrare är vegemat egentligen?

Diskussioner om den positiva inverkan en minskad köttkonsumtion har på vår planets framtid går idag heta överallt. För många, speciellt studerande som lever på en liten budget, blir hindret för kostförändringar ändå de köttfria produkternas dyrare pris. EBL tar reda på hur mycket dyrare det blir att ersätta de animaliska produkterna i måltiderna för en dag med vegetariska eller veganska alternativ. 

Morgonmål

Ett typiskt morgonmål för många är yoghurt med flingor, vilket lätt kan göras veganskt genom att bara byta ut en råvara. En 1 liters naturell yoghurt gjord på komjölk kostar i genomsnitt 1,5-2€ medan exempelvis Oatlys veganska havregurt kostar kring 3€. Här ses en relativt stor prisskillnad, men på butikens avdelning med flingor är flera av produkterna veganska utan att man kanske tänker på det. Genom att kolla upp veganska produkter på till exempel nätsidan www.vegaanituotteet.net går valet av råvaror enkelt och snabbt i butiken. En kopp kaffe är för många en livräddare under de tidiga morgnarna och mjölken går att ersätta med exempelvis havredryck. Detta blir också dyrare, 2-3€ mera per liter då man jämför Valios fettfria mjölk på cirka 80 cent med Oatlys iKaffe dryck. Enligt EBL:s jämförelse blir priset på detta morgonmål ungefär 45 cent dyrare per måltid då mjölkprodukterna ersätts med veganska alternativ. En liter yoghurt har då räknats räcka till 4 morgnar och havredrycken till 15 koppar kaffe. 

Lunch

Soppa är en klassisk lunch och ett enkelt veganskt alternativ för kycklingsoppa är till exempel linssoppa. Linser är en utmärkt ersättande proteinkälla för kött och blir till och med billigare än kyckling. Ett paket med 450 gram kyckling kostar i genomsnitt 4€ medan en burk röda linser, 400 gram, fås för under 2€. Priset på en portion kycklingsoppa med potatis och grönsaker blir ungefär 1,6€, beroende på säsongspriset på grönsakerna. För en enkel och god linssoppa behövs till exempel bara lök, sötpotatis och röda linser som kokas och mixas ihop till en puréaktig konsistens. Priset på en portion av den soppan blir då kring 1€ och i det här fallet blir det veganska alternativet 60 cent billigare. 

Middag

Spagetti med köttfärssås är en omtyckt rätt som går enkelt och snabbt att laga till middag. En version av detta med kött kostar ungefär 1,5€ per måltid. Priset är beräknat från en sats på 400 gram köttfärs, 500 gram krossade tomater och 500 gram spagetti som har tänkts bli fyra måltider. Genom att endast ersätta köttfärsen med till exempel Valios vegetariska Mifu gör du redan ett framsteg mot en miljövänligare kost – allt behöver inte göras veganskt på direkten om man inte vill. Mifu är gjort på mjölkprotein och kan användas som ersättning även för kyckling – både konsistensen och smaken är lik kött. Paketen säljs i en storlek på 250 gram, vilket betyder att det behövs två paket Mifu för att komma upp till motsvarande mängd som den ovannämnda köttfärsen. 400 gram Mifu fås för cirka 7€ medan det genomsnittliga priset för 400 gram köttfärs är 3,5€. Här ses en prisskillnad på ungefär 1€ per måltid. 

Efterrätt

EBL vill också tipsa om hur man kan göra veganska brownies till efterrätt då sötsuget slår till. Den mörka chokladen ersätts med ett veganskt alternativ, till exempel Brunbergs mörkchoklad. Jämfört med Fazer är Brunbergs choklad till och med någon cent billigare. Margarinet ska också vara veganskt och exempelvis Pirkkas bakningsmargarin är det. Tro det eller ej, med det blir supergoda brownies genom att ersätta äggen med spadet som finns i förpackningen för kikärtor. Genom att vispa spadet med florsocker fås en marängaktig smak och skummet fungerar utmärkt som bindande råvara i smeten. När man tar ut browniesen från ugnen kan de kännas för lösa men efter att ha stelnat i kylskåpet en stund får de en mjuk och slät konsistens.

Slutsats

För att prisskillnaden ska bli tydligare räknar vi ut kostnaderna för måltiderna under en veckas tid. Priserna för varje dags måltider har då beräknats vara ungefär de samma som exempelmåltiderna ovan, alltså är uträkningen inte exakt då maträtterna under veckan förstås varierar. Att äta en köttfri variant av morgonmål och middag varje dag under 7 dagar blir sammanlagt ungefär 10€ dyrare än motsvarande måltider som innehåller kött. Genom att fundera på sina val av recept kan ändå billigare alternativ också hittas. Till exempel blir lunchsoppan under en veckas tid 4,2€ billigare som vegansk. Med denna jämförelse blir det ungefär 6€ dyrare att äta veganska eller vegetariska alternativ till köttmåltider under en veckas tid. Detta betyder 24€ dyrare i månaden. Visst, det är en summa pengar som kan kännas i budgeten speciellt för studerande, men vi ska komma ihåg att det är vår egen och kommande generationers framtid som står på spel. Har man möjlighet att välja mera miljövänliga alternativ till i alla fall en del av sina köttmåltider tycker vi på EBL att man ska göra det. Också små förändringar gör skillnad. 

Text & foto: Marika Alkula 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *