FSS ordnade Toppmöte – ”Jag har lärt mig en massa som jag kommer att ha nytta av”

En grupp ungdomar sitter och jobbar tillsammans.

Inne i Svenska Samskolan i Tammerfors är humöret på topp, trots att det ösregnar ute. Här har representanter från Elev – och Studerandekårsstyrelser i hela Svenskfinland samlats för att lära sig mera om teman såsom likabehandling och evenemangsplanering, nätverka samt få inspiration.

Toppmötet är ett evenemang som ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS. EBL rapporterar från evenemanget i egenskap av medlemstidning till FSS.

Deltagarna har rest till Toppmötet från överallt i landet – på kartan fick man pricka in varifrån man kommit.

Bland deltagarna finns Eva Sundberg, som är 15 år och från Grankulla och Ronja Pellonpää, som är 14 år och från Vörå. De tycker båda att det roligaste har varit att träffa så många nya människor.

– Vi har hittat en stor grupp kompisar vilket är väldigt trevligt, säger Pellonpää.

Inspirerande program

Till programmet på Toppmötet hör både workshops som FSS styrelse och kansli har planerat, samt inbjudna gäster. Sundberg och Pellonpää lyfter båda upp att de gillade en workshop om problemlösning.

Ordförande Cecilia Huhtala drar en workshop och talar om kommunikation i skolan.

Ett annat populärt program var då FSS alumnen och journalisten Alexander Beijar kom och talade om journalistik och påverkan. Leo Fyrie-Dahl, som är 15 år och från Karis, säger att han gillade det programet mycket.

– Det var väldigt engagerande. Jag kommer att ha användning av vad jag lärde mig då jag ska skriva texter i framtiden, säger Leo Fyrie-Dahl.

Alexander Beijar höll en fin workshop efter att just ha gått genom Tammerfors i ösregn.

Även Frans Villanen gästade evenemanget och berättade om påverkan och att vara ung politiker.

Nya idéer och inspriation

Alla deltagare som EBL talat med är överens om att de under evenemanget har fått nya idéer och inspiration. Ivar Fyrie-Dahl, som är 13 år och från Karis säger att han kommer att föra vidare det han lärt sig till sin egen EKS.

– Jag har skrivit mycket anteckningar och jag ska sätta ihop en presentation för min elevkår. Bland annat vill jag föra fram olika idéer kring hur man kan göra det trevligare att vara i skolan, så som temadagar, säger Ivar Fyrie-Dahl.

Arrangörsteamet! FSS styrelse och kansli har hållit i trådarna under evenemanget.

Adele Westerlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *