EBL jämför: sociala medier

Instagram lanserades  2010 och blev en populär app. Där kan man lägga upp bilder och videoklipp som ens vänner kan se. Plattformen har ökat i användare och är väldigt omtyckt. 2016 kom Tiktok ut och är nu en av de snabbast växande apparna i världen där man kan lägga upp korta videoklipp. BeReal är årets nyhet. Appen kom ut redan 2019 men de flesta har upptäckt den under 2022. Plattformen är uppbyggd på det sättet att man får en notis en gång om dagen och då ska man ta en bild på det man gör och lägga ut så ens vänner kan se och reagera på den. Många har fastnat för detta koncept eftersom de anser appen känns mer autentiskt och visar ens “riktiga jag”.

EBL har frågat tre personer om vad deras åsikter och tankar om sociala medier är. Detta för att få en uppfattning om vilken betydelse de har i dagens samhälle och hur de har påverkat oss. 

Cecilia Huhtala:

Vad är bäst och varför?

–  Jag tycker tiktok är bäst av de olika sociala medierna. Jag ser en framtid för tiktok och anser att det är roligare och mer personligt än andra plattformar. Man får även en större spridning via appen och når ut till den yngre målgruppen.

Vad är skillnaden mellan instagram och TikTok?

– Instagram är mer professionellt medan Tiktok är mer personligt. Eftersom Tiktok innehåller korta videoklipp av människor och händelser blir det mer autentiskt. På Instagram är det lättare att redigera bilder och det gör att man får en förvrängd bild av det man ser. Man blir dock mer beroende av Tiktok.

Vad tycker du om BeReal? 

– BeReal låter roligt men jag har inte provat på det ännu. Appen verkar mer äkta när man har en viss tid att ta bilden vilket gör att man inte kan “fixa” till sig så mycket utan man visar vad man gör just då i stunden. 

Vad är din syn på sociala medier i allmänhet? 

– Det finns negativa och positiva sidor med allt, social medier är ”the way to go” både för FSS och vanliga livet. De påverkar oss mycket på bra och dåliga sätt. Eftersom allt går så snabbt och något ska hända hela tiden påverkar det våra hjärnor. Vi orkar inte läsa på läxor och prov på samma sätt som tidigare eftersom vi har anpassat hjärnan till att vi ska ha ett snabbt tempo hela tiden. 

Emma Nygård:

Vad är bäst och varför?

– Jag tycker att Tiktok är den bästa plattformen. Detta eftersom det finns alla möjliga typer av videor och man får många tips och life hacks, till exempel tips på nya maträtter, olika sevärdheter och ställen att resa till. Det är ett blandat material så man tröttnar aldrig. Det finns oändligt med videor att kolla på. 

Vad är skillnaden mellan instagram och TikTok?

– Det krävs mer tanke bakom att lägga upp en video på Tiktok än Instagram. Möjligheten att bli känd är lättare på Tiktok än Instagram eftersom det räcker att en video slår igenom och blir viral. Dessutom är det lättare att nå ut till människor över hela världen genom Tiktok. Det är roligare att se på Tiktok än Instagram när det händer mer saker. 

Vad tycker du om BeReal? 

– Jag vet att appen finns men har inte blivit intresserad av att använda den. 

Vad är din syn på sociala medier i allmänhet? 

– Det är bra att de finns men det har gått lite överstyr då de tar upp en så stor del av ens tid. Det förekommer även en hel del hets på sociala medier såsom kroppshets osv. Man jämför sig med alla man ser, som ofta även är redigerade, vilket ger en dålig syn speciellt åt den yngre publiken. Därför är det bra att ta en paus med jämna mellanrum.

Amanda Hellström:

Vad är bäst och varför?

– Jag tycker Pinterest är den bästa sociala plattformen. Där får man mycket inspiration till allt, såsom livsstil, mode-, tatuerings- och andra tips. 

Vad är skillnad mellan instagram och TikTok?

– På Instagram är det mer bilder medan Tiktok har mer videor. Instagram känns mer seriöst medan det på Tiktok känns som om folk är mer sig själva, mer naturligt. 

Vad tycker du om BeReal? 

– I början tyckte jag att appen var rolig men nu känns det mer jobbigt att hinna med me allt. Jag tycker att man tröttnar ganska snabbt på appen. 

Vad är din syn på sociala medier i allmänhet? 

– Till en viss del är det bra att de finns för man kan se vad alla gör över hela världen. Man är mer uppkopplad till världen. Men det är dåligt då det sätter mycket press, speciellt på unga över hur man till exempel ska se ut eller leva på ett visst sätt.

Linn Snickars

Lämna ett svar