Det paranormala har varit känt som ett oförklarbart fenomen sedan länge, som har blivit populariserat av våra moderna medier. Till exempel bilder som tagits av speglar där genomskinliga skepnader uppkommer i bakgrunden kan definitivt vara lite läskigt men spännande när de dyker upp på ens feed. Spöken och därmed också spökhus är ett många generationer långt mysterium.
Vissa människor tillägnar hela sina liv åt det paranormala. YouTube kanaler där de reser runt och gör expeditioner på olika spök-besatta områden samlar tittare varje år. Oftast är videorna dock filmade i USA. Men det går faktiskt att jobba med det paranormala i Finland.
Tiina Hautala och hennes företag “Haamu” släpper både faktaböcker men också fiktiva böcker till folk i alla åldrar för att sprida kunskap om spöken i Finland och deras historia. Med en bakgrund som fackboksförfattare så har hon skiftat sitt skrivande helt till de spöklika väsenden som man hittar i Vasa.
- Jag har alltid haft intresse för spöken sedan jag var liten, men det fanns inte många böcker om dem. Enda sagorna med liknande väsen var kanske Mauri Kunnas böcker, säger Hautala.
Hautala beskriver sitt jobb som “kultur freelance” och Haamu har nu funnits i cirka 11 år. Förutom att hon skriver böcker så gör hon också rundturer i många av de spökande husen. Hautala berättade att det finns många Vasabor i gruppen , men också folk från andra ställen. Förutom att ett spöke möjligtvis kan komma och hålla i din axel eller viska i ditt öra, så är rundturerna också en dykning in i Vasas historia.
- Vissa tror på spöken när de kommer, största delen är lite skrämda. Men förutom det så är det viktigaste historian bakom huset som jag berättar genom spökena, säger Hautala om rundturerna.
Fast Hautala jobbar främst i Vasa, så har hon ändå skrivit om spökhus i Korsholm. Bland dessa så finns bl.a. Grönviks herrgård. Hautala talade mycket ivrigt om det vackra gula och ståtliga huset i Iskmo. Husets historia sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet, först var det ett soldatskydd och sedan ett glasbruk. Under finska kriget 1808–1809 var huset ägt av ryssar och soldater som tog skydd där. Det berättas att en rysk ordonnans skulle ha dött i huset, och lönepengarna är möjligtvis inmurade i ett mysteriskt rum i källaren. I vilket fall så finns det definitivt spöklik aktivitet där nere enligt folk som varit där på besök, och man kan själv uppleva det eftersom källaren hyrs ut för kvällar och nätter om man vill våga sig på att sova med de döda.
Många spöken sägs komma från tidiga 1800-talet, efter kriget, då huset var ett glasbruk. Arbetssäkerhet var inte en prioritet då och många har förmodligen dött och lämnat kvar vid huset. Huset har också brunnit flera gånger under tiden som glasbruk. Ännu idag sägs det att man ibland kan känna lukten av rök i huset utan att det faktiskt brinner någonstans och glas hittas på gården. Hautala hade själv hittat glas när hon var på besöka.
- Jag hittade ett par mycket fina bitar som jag gjorde till örhängen när jag kom hem. Ibland när jag ska göra rundturer så har jag på mig dom. Det är lite som att spökena skulle vara med mig, berättar Hautala.
Det finns många andra historier om människor som bott eller varit på besök i huset och lämnat där i efterlivet. Vissa är mörka och andra är vackra. Ett mörkt exempel ur Hautalas bok “Andarnas Österbotten” (2013) är från 1900-talet, då gårdens förvaltare gick upp på vinden med rep och flaska, han sågs aldrig igen. Rummet var först ett sovrum, men efter att en doktorinna kommit ut därifrån och sagt att hon strypts i sömnen så gjordes det till ett arbetsrum.
Det berättas också om snälla och trevliga skepnader. Till exempel en kvinna som traskade på gården mitt i ljusa dagen. Kvinnan sägs vara vacker med lång vit klänning och hög krage, men hennes huvud syns inte. Det är osäkert vem hon kunde vara men hon tros vara gårdens tidigare härskarinna som tackar de nya ägarna för att de tar hand om hennes gård.
- Så vare sig man tror på det paranormala eller inte, kan historian vara mycket intressant att bekanta sig med, anser Hautala.
Om man vill läsa mera om de redan nämnda spökena, kan man läsa Tiina Hautalas bok “Andarnas Österbotten”, där Grönbergs herrgård och andra platser i Österbottens historia beskrivs ingående. Tiina Hautala älskar sitt jobb och om du vill ta en titt på en av hennes turer i Vasa så hälsar hon att du är varmt välkommen.
Alla är välkomna på turerna oberoende om man är från Vasa eller inte, hälsar Hautala.
Max Svarvars