En fjärdedel av dagens finländare i arbetslivet riskerar att bli utbrända. Utbrändhet drabbar oftast unga studerande, som påverkas av samhällets prestationskrav. Men vad är egentligen utbrändhet för något?
Utbrändhet utvecklas på grund av långvarig stress. Det räknas inte som en sjukdom, utan snarare ett störningstillstånd. Det är inte nytt i sig själv, men det är först nu det verkligen har börjat talas om vad det egentligen är.
Utbrändhet kan uppstå för de som:
- Har höga krav på sig själv
- Har en stark pliktkänsla
- Är mycket engagerade
Utbrändhet kan motverkas genom att:
- Träna upp din resiliensförmåga
- Motionera
- Ät ordentligt och hälsosamt så orkar du koncentrera dig längre
- Spendera tid utomhus
- Försök få 8 timmars sömn varje natt och ha en regelbunden sömnrytm
- Vila minst lika effektivt som du studerar
Utbrändhet är inte en diagnos. Just nu kan man endast få sjukledigt i arbetslivet ifall den orsakar andra fysiska symptom såsom t.ex. sömnproblem.
Sedan 1990-talet har antalet unga som lider av utbrändhet fördubblats.
“Det är en dramatisk förändring. Det är i dag fler unga än äldre som mår dåligt i arbetslivet. Så höga nivåer som nu har man inte sett tidigare och det är ingen tillfällig förändring”, säger Hugo Westerlund, professor och föreståndare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet i en artikel från kollega.se publicerad 2.10.2019.
Resiliens, vad är det för något?
Resiliens är förmågan att återhämta sig från olika störningar eller motgångar. Vi kommer alltid stöta på motgångar i livet, frågan är bara hur vi hanterar dem. Hur du klarar dig i motgångar är avgörande för hur du klarar dig i framgångar.
Stress är inte något enbart negativt, lagom stress kan vara bra för oss och stressen har många viktiga funktioner. Vi har även alla olika mängder stresstolerans och det är något som man själv kan bygga upp.
Till slut finns det bara 24 timmar i dygnet. Fastän många kanske (inkluderande mig själv) gärna skulle vela vara så effektiv som möjligt och hålla på med alla hobbyer mellan himmel och jord, så måste man lära sig känna igen när det blir för mycket. Ibland måste man kanske även göra uppoffringar för att prioritera det som är viktigast för en.
Ifall du märker att stressen håller på och ta över, tveka inte heller för att gå och prata med någon (kurator, psykolog, vårdnadshavare eller en annan trygg vuxen). Stress är inte farligt i sig själv men kan ha allvarliga följder ifall man utsätts under en längre tid.
Bara för att man ibland är stressad betyder det inte att man kommer att bli utbränd, men långvarig, intensiv stress under längre perioder kan eventuellt leda till att man blir både utbränd och utmattad. En ungdom som är utbränd hör inte hemma i dagens arbetsliv. Det är klart.