Reportage: FSS på internationellt evenemang om sänkt rösträttsålder i Bryssel

Elodie Böhling har åkt till Budapest för att representera FSS på ett internationellt evenemang! Evenemanget handlade om att sänka rösträttsåldern till 16 och deltagarna var unga från flera olika länder i Europa.

Evenemanget ägde rum i den vackra staden Budapest i Ungern. Till en början var jag tveksam över att åka med tanke på oroligheterna i Europa, men bestämde mig sedan för att göra det, vilket verkligen var värt det. Jag flög ensam för första gången och tog mig till “European Youth Centre” från flygfältet. Centret låg ungefär en kilometer från Budapest centrum, men det störde verkligen inte. 

Evenemanget Study Session: I have a say! Ensuring democratic participation of youth through voting @ 16 ordnades av organisationen OBESSU som är paraplyorganisation för skolungdomsförbund runt om i Europa. Dagarna bestod av olika sorters “workshops” som behandlade samma tema, att rösta som 16-åring. Vi hade en hel del debatterande, diskuterande och konversationer om för- och nackdelar med att rösta vid 16. Under evenemanget använde vi oss också av “non-formal education” vilket betyder att man inte endast behöver sitta och lyssna på en föreläsning utan får aktivt använda informationen man lärt sig genom att rita till exempel tankekartor. Jag upplever att det var ett väldigt effektivt sätt att lära sig. 

Under dagarna hade vi också kaffe- och lunchpauser för att få vara lite sociala och lära känna nya människor. Om kvällarna fick vi också gå ut i mindre eller större grupper för att titta på staden. För att komma till centrum gick eller tog vi bussen över en bro. Väl inne i staden kunde man beundra Ungerns parlament som lystes upp efter mörkrets inbrott. Det var en av de vackraste sevärdheterna! Det fanns också en hel del annat att se, bland annat gamla romerska bad, olika museum, katedraler, kyrkor och liknande byggnader.

Jag upplever att evenemanget var väldigt givande. Det var otroligt intressant att träffa ungdomar i ens egen ålder från olika länder runt om i Europa med olika förvaltningssystem, även om alla länder i grunden var demokratiska. Det var också intressant att höra om hur andra människor definierar demokrati, hur det fungerar i deras hemland och vad som kan förbättras. Bland det viktigaste jag lärde mig var att unga faktiskt bryr sig, unga vill delta och unga vet nog vad de pratar om. Alla debatter och diskussioner visade hur engagerade och välinformerade unga människor är när det kommer till deras omgivning och beslut som påverkar dem. 

Jag lärde mig också att vara mycket mer självständig och hur man står upp för sig själv och sina egna åsikter. Det var ett väldigt lärorikt evenemang. Om du någonsin får chansen att åka på ett OBESSU-evenemang, rekommenderar jag det varmt! Det var en oförglömlig upplevelse.

Elodie Böhling, Internationella Utskottet