Om att söka till andra stadiet och börja i en ny skola

Nu har jag bara ett halvår kvar av högstadietiden och jag känner mig redo att fortsätta till andra stadiet och börja om på ett nytt blad. 

Jag känner mig spänd och lite nervös, men också lättad att börja i andra stadiet. För man börjar som om på en ny kula och allt blir nytt: nya lärare, nya kompisar, ny byggnad och så vidare. Man slipper folk man har ogillat eller slipper ifrån sådana som har mobbat en. Det kommer att bli kul att fara till andra stadiet och jag känner mig inte stressad. Jag känner mig mest lugn, och tar det dag för dag. 

Jag tycker själv att jag har fått bra med stöd hittills med mina studieval. Jag tänker sätta kock-grundexamen inom restaurang och cateringbranschen på Yrkesakademin i Vasa som mitt förstahandsval. Som andra val tänker jag sätta fuxs linjen, vilket är en prova-på-linje och verkar intressant. 

Kock utbildningen känns som ett säkert val eftersom att jag tycker om att vara kreativ och laga mat från olika länder och städer. Jag känner flera som har gått eller går linjen och de säger att man får vara kreativ i det yrket och att det är ett roligt arbete. 

Om jag skulle säga något jag kommer sakna från högstadiet så är det flera lärare och alla kompisar. Känslan av att man vakna upp på morgonen och få se sina kompisar från andra klasser är det bästa. 

Min högstadietid har inte varit den bästa tiden, men jag tycker att jag ändå har lärt mig väldigt mycket och skolan har ändå varit en trygg plats. Jag vill tacka min skola och mina lärare som har gett mig kunskap för livet och trott på mig. 

Elis Södergård, Praoelev från Petalax Högstadium.