Fem tips i sommarjobbssökandet

Är du mitt i ansökningsdjungeln för sommarjobb och vill vara säker på att du gör ett gott intryck på arbetsgivaren? Nedan följer några goda tips från FSS verksamhetsledare Elin, på hur du kan göra ett gott intryck i din ansökan och visa varför du skulle vara en bra anställd.


1. Ring eller besök arbetsplatsen personligen

Att arbetsgivaren får en röst eller ett ansikte på den sökande gör att hen får en bättre bild av vem du är som person. Det räcker med att du ringer och ställer en enkel fråga om hur jobbet fungerar. Om företaget inte lagt upp att de söker sommarjobbare så är det aldrig fel att höra av sig och fråga om de kommer att söka någon person inför sommaren. Har du möjlighet att besöka arbetsplatsen så är det alltid bra att ta med en kopia av sitt CV som man kan ge. Där det är viktigt att din e-postadress och ditt telefonnummer finns med så att de har möjlighet att kontakta dig. Om du varit i kontakt via telefonen kan du skicka ditt CV via e-post.

2. Ett bra CV

Arbetsgivaren vill alltid veta vilka erfarenheter och kompetenser du har för att avgöra om du är passande för jobbet. Där fungerar ett CV som en bra sammanfattning där man kort och lättöverskådligt kan se detta. Skriv tydligt ut ditt namn, kontaktuppgifter, din utbildning, dina tidigare jobb samt om du har specialkunskaper, prestationer eller andra erfarenheter som är relevanta. Om du söker jobb inom kundservice eller andra människonära jobb så lönar det sig också att skriva ut dina språkkunskaper, speciellt med tanke på att vi lever i ett tvåspråkigt land med en stor etniskt mångfald i många kommuner.

Försök att hålla ditt CV så kort och luftigt som möjligt så att man snabbt kan få en överblick, riktlinjen är en A4 sida och max två sidor om du t.ex. har stor erfarenhet inom branschen. Skriv bara ut det som är relevant för arbetsgivaren att veta!

3. Personligt brev

För att påvisa för arbetsgivaren att du verkligen är intresserad att jobba på arbetsplatsen kan du skriva ihop ett så kallat personligt brev där du berättar i flytande text om dina erfarenheter och kompetenser (till skillnad från CV där det skall vara kort och koncist) samt varför du är intresserad av att jobba på just den arbetsplatsen. 

Läs om arbetsplatsens verksamhet på deras nätsidor så att du kan berätta om varför du vill vara där. Om de har satt upp en arbetsannons med mera info om jobbet så kan det vara bra att kolla igenom den så att du kan berätta hur du är rätt person som de letar efter. Använd ett professionellt språkbruk och lägg en logisk struktur på texten.

4. E-postadress, LinkedIn och sociala medier

I arbetslivet används ofta e-postkommunikation och därför är det viktigt att ha en ordentlig e-postadress som t.ex. förnamn.efternamn@gmail.com i stället för t.ex. myflower05@gmail.se eller spelare895@mail.nu. En ordentlig e-postadress ger ett mer professionellt intryck. Kom ihåg att också skriva in ditt för- och efternamn i din mailtjänst så att mottagaren ser direkt vem det är som har skickat.

LinkedIn är en plattform för professionella nätverk och arbetssökande. Många arbetsgivare använder sig av tjänsten för att lägga upp jobb och för att kolla upp vilken bakgrund arbetssökanden har. Det är ett bra redskap för att visa upp dina erfarenheter, skapa nätverk inom den bransch du är intresserad av och hitta potentiella jobb. 

En stor del av vårt liv idag är digitalt och därför är det viktigt att kolla vilken information som finns om dig på nätet om du t.ex. googlar eller är inne på din instagram. Ta en stund och fundera vilken bild den informationen som finns ute om dig ger av dig som person? Nu säger jag inte att du måste ändra eller ta bort information bara för att få jobb men det skadar inte att ha koll på vilken information som finns tillgänglig offentligt om någon vill kolla upp dig.

5. Var glad, var intresserad och var dig själv!

En av de viktigaste sakerna när du söker jobb är att du visar engagemang och intresse samt att du visar vem du är som person. Om du försöker låtsas vara någon annan i din ansökan och det visar sig att det inte stämmer när du väl är på arbetsplatsen, är det inte trevligt för varken dig eller din arbetsgivare. Lyft fram dina starkaste sidor som gör dig till dig och förbered också några exempel på svagare sidor som du vill utveckla, ifall du får den frågan. Arbetsgivare vill ha glad och motiverad personal som jobbar mot samma mål!

Jag hoppas dessa tips hjälper dig i arbetssökandet. Alla arbetsgivare fungerar lite olika och har olika typer av ansökningsprocesser. Vissa kan ge dig jobb om du bara frågar personligen och vissa behöver en skriftlig ansökan, dina intyg och få intervjua dig före de kan ge ett besked. Lycka till i sökandet och tveka inte att prata med oss på FSS, din ungdomsledare, en arbetssökningstjänst eller någon annan pålitlig vuxen om du har frågor som gäller arbete och arbetssökande.

Ha en fortsatt fin vårtermin och så hoppas jag att vi ses på ERIK i maj!

Elin Svedman

FSS verksamhetsledare