Nyår – symptom på prestationssamhället eller chans till förbättring?

Nu har det gått tio dagar sedan nyår. Den första ivern och energin har lagt sig och snart kommer vi att vara tillbaka i samma gamla vardag igen, troligen utan att det ser så annorlunda ut än i fjol eller året före det. Nyåret brukar ändå ofta ses som en tid då man ska ta tag i sig själv. Det är som en nystart och en chans att äntligen förbättra sitt liv och fixa allt det där man velat fixa så länge. Men den här tanken har också, helt rättmätigt, börjat få en del kritik. Varför ska vi hela tiden förbättra oss själva? Varför sådan press på att vara perfekt istället för att bara leva i lugn och ro? Men även om jag håller med om allt detta tror jag ändå att nyåret ibland kan vara en helt bra grej, också idén om att det är som en nystart.

Att vilja förbättra sig själv och reflektera över sitt liv är ett väldigt mänskligt och hälsosamt fenomen. Vi gillar att skapa datum som fungerar som milstolpar och delar upp livet i perioder. Vi gillar ritualer och nya starter och chanser att se tillbaka på hur vi utvecklats och vart vi kommit. Och även om det är något som kan kännas stressigt eller angstigt så tror jag ändå det är riktigt bra att göra nu och då. Att ta en paus och se tillbaka på det gångna året kan också hjälpa om man har en känsla av att man inte gjort och åstadkommit tillräckligt. Då man väl tänker på saken, inser man ofta hur otroligt mycket man egentligen gjort och lärt sig på ett år. Sådant är bara så lätt att glömma då man är mitt uppe i allt och bara tänker på allt det man inte gjort. 

Min mamma brukar använda en liknelse om livet som jag har kommit att tycka allt mera om. Hon säger att det är som ett stort fält, där det växer typ vete. Och man är som ett djur som springer genom det. Medan man springer ser man inte helt vart man är påväg, för vetet är så högt. Man har kanske en generell aning om vilken riktning man har, men det är inte säkert. Därför måste man ibland stanna upp och ställa sig på bakbenen för att se sig omkring. Man måste checka att man ännu springer åt rätt håll helt enkelt. Det är lite så jag brukar se på tider som slutet av sommarlovet eller nyår, då jag ofta reflekterar mera över mitt liv. Som en bra stund för att ta en paus och se sig omkring för att kolla vart man riktigt är på väg. 

I vardagen går det ofta snabbt och vi gör saker enligt invanda mönster och rutiner. Då man är mitt uppe i allt det kanske man inte tänker så mycket på vad man gör. . Kanske spenderar man till exempel för lite tid med sina vänner eller lägger undan för lite tid på att bara ta det lugnt. Det kan vara bra att stanna upp och reflektera över. Borde man till exempel sluta med någon hobby för att ha mera tid för annat viktigt? Eller, om man ofta är uttråkad, kanske börja med en ny? Det är vad jag menar med att nyår kan vara bra, även om det förstås ändå är viktigt att inte falla i fällan av ohållbara löften och skyhöga krav.

Adele Westerlund