LÄSER DU HELLRE EN FÖRKORTAD VERSION AV TEXTEN? TRYCK DÅ HÄR!
Jullovet är slut och nu är det dags att börja få vardagen att rulla på igen. Det senaste halvåret har präglats av dystra nyheter från alla världens hörn som har påverkat och påverkar oss på olika sätt. Frågan jag ofta ställer mig är hur vi ska orka fortsätta kämpa vidare med våra egna problem när framtiden känns hopplös? Hur ska unga orka fortsätta studera när deras tro på framtiden minskar?
När nyheterna om krig, klimatkrisen och andra liknande händelser når mig känner jag hur ångesten över framtiden dyker upp. Jag kan känna hopplöshet, besvikelse och ilska när jag tänker på framtiden. Ibland efter att jag läst alla nyheter vill jag bara dyka ner under täcket och kolla på serier resten av livet. Tyvärr är det inte helt möjligt att stanna livet, när världen fortsätter rulla framåt.
För mig kan det ibland kännas onödigt att jag studerar för att få en oanvändbar utbildning om det inte finns någon framtid. Att inte kunna fokusera på studierna på grund av ångest över framtiden hoppas jag att ingen elev eller studerande ska behöva uppleva. Alla ska få drömma om framtiden och känna mening i sin utbildning. Verkligheten är dock motsatt, för enligt flera undersökningar har ungas framtidstro sjunkit drastiskt och färre ser påverkningsmöjligheter.
Det är dags att ge unga möjligheter att påverka sin egen framtid och ta vår röst på allvar i beslutsfattandet. Rösträttsåldern är idag 18 år, vilket ger myndiga påverkningsmöjligheter i större utsträckning. I det senaste välfärdsområdet valet var valdeltagandet under 50%, vilket är en oerhört alarmerande siffra.
FSS har länge stått för att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år och vi brinner för det ännu idag. Hur länge vi ännu behöver lobba för rösträttsåldern är en fråga som ingen vet svaret på. Att sänka rösträttsåldern till 16 år innebär inte bara att fler unga får möjlighet att konkret kunna påverka sin framtid utan även att ungas röst beaktas i beslutsfattandet.
Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och riksdagen håller nu på att knyta ihop säcken. Det är nu som vi kan påverka hurudana beslut som fattas de kommande fyra åren, du som är arton: ta chansen att rösta. I en turbulent samtid med oro för framtiden är det kanske viktigare än någonsin att vi använder vår rätt att rösta. Om du inte ännu är röstberättigad går det alltid att uppmana de röstberättigade runt dig att lyfta upp rumpan ur soffan och rösta. Med bristfälligt beaktande av ungas röster i beslutsfattandet behöver vi unga förena oss och göra allt för att påverka, för det handlar om vår framtid.
Cecilia Huhtala