Utskottshelgen är FSS höstevenemang där man får chans att bli aktiv i FSS, samt vara med och planera verksamheten och bekanta dig eller bli aktiv i ett av utskotten.
Evenemanget höll igång från kl. 9:30-17:00, FSS stod för resekostnaderna, och det ordnades även sovplats för de som reste längre ifrån. Jag räknade att hela resan kostade mig mindre än 15 euro. FSS bjöd på både morgonmål och lunch på söndagen.
På söndagsmorgonen gav vi oss iväg från kansliet klockan 8:30 mot Böle, till vår möteslokal, Allianshuset, som är en av FSS takorganisationer. Vi fick en introduktion till utskottsverksamheten och så hade vi några icebreakers, som styrelsen hade ordnat. Till lunch fick vi pizza och efter det började riktiga utskottsarbetet, där vi planerade hela årets verksamhet och man fick chansen att påverka.
Under utskottsarbetet var det fritt att röra sig omkring och bekanta sig med alla olika utskott. I politiska och verksamhetsutskottet behandlades bland annat årets toppmöte, utskottens verksamhet, vårevenemanget, samt annat roligt.
Redaktionen hade redan påbörjat året och hade sitt tredje möte under helgen. De läste och gav feedback på varandras texter inför höstens nummer av elevbladet. Dagen avslutades med en kahoot.
Totalt har FSS fyra utskott: Politiska utskottet, internationella utskottet, verksamhetsutskottet samt redaktionen. Mer om dem kan du läsa här.
Varför anmälde du dig till utskottshelgen?
Jag kom med i politiska utskottet efter att jag hade varit på toppmöte. Jag trivs bra, lär mig och ville bekanta mig mer med utskottsverksamheten. Dessutom är det alltid trevligt med FSS evenemang.
Vad är det bästa med FSS?
Gemenskapen, man kommer alltid bra överens, det är också låg tröskel att komma med och arbetet vi gör är mycket viktigt.
Vad skulle du vilja ändra på i FSS?
Det skulle kanske vara lättare med ett kansli i Tammerfors med tanke på österbottningar, dock är Helsingfors närmare all riksdagsverksamhet, så jag vet inte.
Vilket är det bästa utskottet?
Politiska utskottet! Det är dock det enda jag har varit med i.
Teo Torrkulla, 16
Vasa övningsskolas gymnasium, musiklinjen
Medlem i politiska utskottet
Varför anmälde du dig till utskottshelgen?
Jag känner folk här som jag inte ser ofta. FSS är trevligt och jag ville ha en uppdatering på vad utskotten har på gång.
Vad är det bästa med FSS?
Det finns massor med saker, men det finns alltid bra “vibes” här. Man får också lära känna nya människor samt påverka samhället.
Vad skulle du vilja ändra på i FSS?
Ingen aning, alla har ju sina misstag men jag tycker de sköter saker bra.
Vilket är det bästa utskottet?
Verksamhetsutskottet
Zoup Porres, 16
Katedralskolan i Åbo
Medlem i verksamhetsutskottet och Internationella utskottet
Varför anmälde du dig till utskottshelgen?
Jag for med i alla utskott men ser senare vilka jag vill stanna i. Det lät intressant att bekanta sig mer med utskotten samt träffa folk som ligger bakom utskotten.
Vad är det bästa med FSS?
Det bästa med FSS är möjligheterna som de skapar och människorna som man träffar.
Vad skulle du vilja ändra på i FSS?
Jag skulle vilja hjälpa unga med information om andra och tredje stadiets möjligheter, men det är en stor del av vad FSS redan gör.
Vilket är det bästa utskottet?
Alla har bra sidor, verksamhetsutskottet låter intressant men såklart redaktionen också.
Emmelina Holmqvist, 15
Svenska samskolan i Tammerfors
Medlem i Politiska utskottet, internationella utskottet, redaktionen samt verksamhetsutskottet
Varför anmälde du dig till utskottshelgen?
Jag ville träffa deltagarna samt de aktiva inom FSS. Det är tungt med alla möten på meet hela tiden, och det är bättre med möten i verkligheten. Det är också viktigt att få diskutera utskottens gränser.
Vad är det bästa med FSS?
Vi är en plattform för unga att höras där de kan nå ut, samt hitta likasinnade som vill påverka.
Vad skulle du vilja ändra på i FSS?
Jag skulle vela ha mera samarbete utanför utskottens gränser samt få mer synlighet för våra evenemang. Jag skulle också gärna se att FSS utvecklas och få mer samarbete.
Vilket är det bästa utskottet?
Redaktionen, såklart! Det känns som om vi verkligen gör någonting konkret när vi skapar en fysisk tidning. Jag gillar att både få uttrycka mig själv samt få inblick i andras tankar genom deras texter. Man får också se själva resan texten gör och träffa så många olika människor i utskottet.
Tilda Cederberg, 19
Psykologi vid Åbo akademi
Vice ordförande samt chefredaktör för EBL (redaktionen)
TEXT: Anna Holm
FOTO: Felix Lindvik