Hur var det då du skulle rösta första gången, mamma?

Att få rätten att rösta i val är en del av att bli vuxen. Det är ett privilegium som varje generation av unga vuxna fått lära sig att navigera då de själva fyllt arton. Tilda, som det här är aktuellt för nu, samtalar med sin mamma om att rösta för första gången.

Jag fyllde 18 år förra juli och därför är riksdagsvalet 2023 det första valet jag någonsin kommer rösta i. Val har alltid intresserat mig. I min barndom var jag nyfiken på partiernas olika kampanjer och speciellt de olika pinsen de gav ut på Jakobstads torg. Jag sprang runt på skolgården med fina pins från säkert fem olika partier på min jacka.

När jag blev lite äldre började jag intressera mig för politiken framom vilket parti som använde finaste färger. Jag minns att jag frågade en lokalpolitiker vid korvgrillen vad liberal betyder. Han var faktiskt ganska bra på att förklara konceptet för en nioåring. Som tonåring har mitt intresse för politik sedan djupnat och jag känner mig redo att rösta. 

Min mamma växte också upp i Jakobstad, men på 70- och 80-talet. Hon fyllde 18 i mars 1988 och därför var hennes första riksdagsval 1991. På många sätt liknade världsläget och den politiska situationen då Finland gick till val 1991 samtiden. Den ekonomiska krisen ”laman” påminner om de svårigheterna vi upplever just nu och Finland hade haft en vänsterregering under Socialdemokraterna. Min mamma växte dessutom upp med en rädsla för tredje världskriget i och med Kalla kriget vilket inte är ovanligt bland unga i dagens läge i och med Ukrainakriget.

Det Jakobstad min mamma växte upp i verkar ändå skilja sig från hur jag upplevt det. Hennes beskrivningar får 80-talets Jakobstad att låta som ett slags bubbla, utan mycket kontakt till omvärlden. Jag frågar mamma vilken relation hon hade till politiken under sin uppväxt.

–Jag var upptagen av att försöka se så gammal ut som möjligt för att komma in på Källarn [den enda nattklubben i Jakobstad på den tiden] som minderårig. Jag intresserade mig inte alls för politiken, säger mamma.

Mammas kommentar förvånar mig aningen. Själv gick jag som fjortonåring med i FSS och min insyn i politiken har bara ökat sedan dess. I FSS fick jag upp ögonen för aktuella frågor som klimatet, EU och till min förvåning till och med statsbudgeten. 

Jag nämner parallellerna mellan min mammas och mitt eget första val, i hopp om att väcka minnen hos henne. Mamma påpekar att barn och unga idag är mycket mera medvetna om vad som händer i omvärlden, troligtvis på grund av sociala medier. Klimatkrisen har också fått många unga att engagera sig mer än förr. 

– Som lärare ser jag att unga idag är mycket mera samhällsmedvetna än vi var på 80-talet, vi sprang istället runt på gaturally, säger mamma.

Jag kan känna igen mig i vad mamma säger och har själv sett fram emot mitt första val i flera år nu. Att jobba aktivt med val jag inte får rösta i har hunnit börja kännas tröttsamt. Jag tror det kommer att kännas som en viktig dag då jag snart går och röstar för första gången.

Tilda Cederberg