Elevbladets kalldusch med EU-fakta 

 Att veta inför det kommande EU-valet

Det kommande EU-valet ordnas mellan 6-9 juni 2024. EU-valet ordnas vart femte år där det väljs över 700 ledamöter till Europaparlamentet från EU-medlemsländerna. Röstberättigade är alla som har fyllt 18 år och är medborgare i ett av EU-medlemsländerna. I Finland ordnas valet den 9 juni men det går även att rösta i andra medlemsländer. I Finland väljs 15 ledamöter men beroende på landets storlek varierar antalet antagna. Kandidaterna för EU-valet bekräftas den 10 maj 2024. Ledamöterna i Europaparlamentet arbetar tillsammans i politiska grupper på basis av deras politiska inriktning. Mer information om valet finns på Europaparlamentets webbplats. 

Varför ska du rösta? 

Valet är något för dig om du vill påverka hur politiken utvecklas i EU. Lagar som fastställs inom Europeiska unionen påverkar alla EU-länder och därför är det viktigt att få välja vem som är med och göra viktiga beslut. Samarbete med andra länder har blivit allt viktigare för att främja bland annat säkerhet, ekonomisk stabilitet och miljöhållbarhet. 

Vad gör de olika EU-institutionerna och hur genomförs lagförslag i EU?

I EU finns det tre institutioner som bidrar till lagstiftningsprocessen. Dessa är Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. 

Europeiska kommissionen företräder EU:s gemensamma intressen. Kommissionens främsta uppgifter är att ställa nya lagförslag inför Europaparlamentet och ministerrådet och att se till att EU-länderna tillämpar lagarna. 

Europaparlamentet består av ledamöter från alla EU-medlemsländerna. Parlamentets uppgift är att föra vidare EU-medborgares intressen och bestämma om lagförslag tillsammans med ministerrådet. Utöver detta godkänner parlamentet EU:s budget. 

Europeiska unionens råd (ministerrådet) består av de olika nationernas ministrar. Ministerrådet har som uppgift att företräda den egna regeringens intressen och bestämma om EU-lagförslag tillsammans med Europaparlamentet. 

Europeiska rådet består av EU ländernas stats- och regeringschefer. I Europeiska rådet fastställs EU:s allmänna politiska inriktningar och prioriteringar. 

OBS! Ministerrådet och Europaparlamentet kan föreslå ändringar på kommissionens lagförslag som kommissionen sedan måste godkänna eller avvisa. Kommissionen kan dra tillbaka sitt förslag om ändringen är för stor. 

Utöver dessa EU-institutioner finns Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken och Europeiska revisionsrätten. 

Molly Pastewka
Praktikant