Det är okej att ta en paus

Att besluta sig för mellanår kan vara ett tufft val. Vi vet att unga i dagens samhälle stressar mycket inför sin framtid, det kan gälla t.ex. ens studieplats. Det finns flera orsaker till varför mellanår är ett bra val. För en del kanske tanken om ett mellanår inte slagit dem innan de får beskedet att de inte blivit antagna till den studieplats de räknat med. Då gäller det att plötsligt hitta något att göra i ett år,  som dessutom förhoppningsvis kan bidra med kunskaper eller erfarenheter nyttiga för framtiden.

Oberoende om man bestämt sig för att ta ett mellanår, eller helt enkelt befinner sig i en situation där ett mellanår är det enda valet, är det ingenting att oroa sig för. Här kommer nämligen en lång lista med exempel på vad man kan göra med sin nyfunna tid, både för dem som strävar efter produktivitet och effektivitet, och de som kanske behöver slappna av, ta en paus från studierna och upptäcka vad livet har att erbjuda.

Ifall du råkar vara en av dem som inte kom in dit de sökte , don’t worry! Det finns många sätt och ställen du kan tillbringa ditt år för att se till att öka dina chanser tills nästa antagningsomgång. Att studera på en folkhögskola kan vara ett bra sätt att spendera sitt mellanår. Folkhögskolorna finns runtom hela Svenskfinland och ebjuder olika linjer beroende vad just du är intresserad av, eller välj något som kan vara nyttigt inför fortsatta studier. Folkhögskolorna erbjuder både heltidsstudier och kortare kurser. På www.folkhogskolor.fi kan du söka bland de olika skolorna och vad de har att erbjuda. En del folkhögskolor och linjer uppbär terminsavgift.

Här ser du lite tips på folkhögskolor, och vad du kan studera;

  • Västra Nylands folkhögskola; här kan du läsa till exempel naturvetenskap, samhällsvetenskap eller konst.
  • Lappfjärds folkhögskola; ebjuder studier i musik, musikproduktion och ljudteknik.
  • Norrvalla folkhögskola; Reseledare kan du t.ex. studera här.
  • Borgå folkakademi; Är du intresserad av djur kan du studera djurvård eller till hundkonsult i Borgå.

Populärt bland dem som tar mellanår brukar också vara att resa och eventuellt jobba utomlands. I Norden finns det att rekommendera Nordjobb.org där arbetsplatser runtom våra grannländer erbjuder jobb i allt från några veckor till flera månader under sommarhalvåret. Nordjobb svarar på frågor och hjälper dig bland annat att hitta boende och navigera byråkrati.

Ifall du vill vidga dina horisonter ytterligare lite, kan jag passa på att påminna om alla privilegier vi har då Finland är del av EU och vårt finländska medborgarskap underlättar vistelse i andra EU-länder.. Vi får alltså röra oss mellan länder med endast identitetsbevis, jobba, bo och studera var än vi väljer i upp till tre månader utan visum. Efter tre månader kan det krävas en del pappersarbete för att få stanna.

Väljer du att jobba i ett annat EU-land kan det vara värt att kolla in EURES sida på adressen ec.europa.eu/eures.

Ytterligare finns det många möjligheter att göra volontärarbete under ett mellanår. Allianssin nuorisovaihto är en av de organisationer det kan vara värt att slänga ett öga på ifall volontärarbete intresserar. De erbjuder dock även många andra alternativ där praktikplatser i Spanien eller möjlighet att jobba som au-pair i Kina eller Nya Zeeland kan vara värt att nämna. Observera dock att deras arbete och kontakt sker på finska och att resorna utomlands kostar en slant.

Goexplore är en av de sista organisationerna jag vill uppmärksamma i denna artikel. Även de ordnar så väl som volontärarbete, också mycket annan verksamhet. Med Goexplore kan du åka till djurskyddsreservat i Zambia och hjälpa ta hand om lejon, till Costa Rica för att hjälpa sköldpaddor eller till Nepal och lära ut engelska eller hjälpa med att bygga hus. Goexplore ordnar även s.k. Work- and Holiday Visa för de som vill åka till t.ex. Australien men inte känner att de vill eller kan åka helt utan hjälp. 

Om du vill tillbringa ditt mellanår i Australien kan du vända dig till organisationen GoExplore.

Kilroy är en annan organisation som kan hjälpa dig som gärna vill ut i världen. De tipsar om resor och jobb och svarar gärna på alla de frågor du inte vet vem du kan fråga. Du kan via deras hemsida boka ett avgiftsfritt första möte för att få handledning. Kommunikationen sker på engelska eller finska. Ifall du senare planerar att studera utomlands kan det också löna sig att se sig runt på deras hemsida eftersom de har mycket expertis och erbjuder hjälp med sådana frågor också. Nyttig information och hjälp om utlandsstudier, volontärarbete och ungdomsutbyte utomlands hittar du även på maailmalle.net. 

Kom ihåg att en del organisationer uppbär en administrationsavgift och att du bör räkna med en del kostnader för till exempel visum och resor.

Sist men inte minst är arbete hemma i Finland också ett mycket bra alternativ. Att samla pengar och arbetserfarenhet är inte att underskatta. Därtill erbjuder öppna universitet ypperliga chanser att lära sig något nytt eller fördjupa sig i ett ämne man tycker är intressant. Ett mellanår är ett mycket bra val. Oberoende ifall det är frivilligt eller ej, ifall du söker äventyr, arbetserfarenhet eller nya kunskaper, är det okej att ta en paus. Det är ingenting fel med att inte veta vad du vill göra eller studera eller  att inte komma in på första försöket. Använd tiden till det du vill göra, det som gör dig glad. Ett mellanår kan vara ett tufft val, men trots det, ett mycket bra val.

Text: Frida Hindsberg

Bilder: Ellinor Juth

Lämna ett svar