Bild: Pexels.com/Jopwell
Hej! Om du har klarat dig så här långt så kommer du garanterat att klara hela utmaningen, nu är det bara att köra på. I dag ska vi skriva dialog!
Dialog är ett av få tillfällen då man nästan kan strunta i alla tråkiga skrivregler. I stället ligger fokus på att så trovärdigt som möjligt gestalta en karaktär. Dialekt, slang, hummanden, tankepauser och ofullständiga meningar är mer än välkomna så länge de hör till karaktärens sätt att prata. Samtidigt bör man komma ihåg att en utomstående läsare ska kunna förstå och hänga med i dialogen. Var därför lite försiktig med att till exempel skriva ut alla repliker precis som de uttalas. Det är ett väldigt effektfullt stilmedel då det används sparsamt, men att läsa en lång dialog med bara repliker i stil med “Ja kommää noo snaart” blir snabbt tröttsamt.
Dagens uppgift går ut på att du ska välja ett av alternativen nedan och skriva en dialog mellan personerna i fråga. I dialogen ska en hemlighet uppdagas. Du får välja själv om diskussionen ska handla om hemligheten från början eller om hemligheten avslöjas av misstag. Försök framhäva skillnaderna i karaktärernas tal och beteende. Med tillräckligt beskrivande ord kommer du långt. Målet är att läsaren ska uppleva karaktärerna som så levande som möjligt.
Välj en av dessa situationer:
- Ett hetsigt gräl mellan två av dina favoritkaraktärer från olika böcker, TV-serier eller filmer. Välj själv om mötet äger rum i någondera filmens/seriens/bokens miljö eller på en helt neutral plats!
- Ett gäng släktingar ordnar en gemensam familjemiddag för första gången på flera år. Mycket har förändrats sedan de träffades senast; nya familjemedlemmar har anslutit sig och gamla har försvunnit.
- En gammal dam får ett mejl från en främmande avsändare. Damen ombeds komma till ett café eftersom avsändaren har någonting viktigt att berätta för henne.
När du skriver dialog kan du markera att det är fråga om just en dialog på två sätt. Det ena sättet är att använda citattecken före och efter replikerna. Det andra sättet är att använda tankstreck (–) på en ny rad då personen i fråga talar. Tankstrecket är lite längre än ett vanligt minustecken.
Undvik att använda för många “sa han” och “tänkte hon”. Försök i stället ge varje karaktär ett eget sätt att tala så att det blir tydligt vem som säger vad utan att man behöver skriva ut det varje gång. Ett bra tips är att läsa dialogen högt för sig själv; då märker du snabbt om någonting låter onaturligt.
Kom ihåg att jag utser en vinnare vars text publiceras i nästa fysiska nummer av Elevbladet! Hör av dig till anna.ilmoni@skolungdom.fi om du har frågor. Ha en fin dag i dina karaktärers sällskap!