Bild: Pexels.com/Min An
Välkommen tillbaka! Om du missade gårdagens uppgift hittar du den här https://elevbladet.fi/dag-1-fran-flodesskrivning-till-poesi/.
I dag ska vi träna på att skriva vardagligt men samtidigt underhållande. You guessed it – det är dags för kåseri! Ett kåseri är ett mellanting mellan en journalistisk artikel och en skönlitterär text där skribenten ofta reflekterar över vardagliga frågor eller skriver om allvarliga ämnen ur en humoristisk synvinkel. Ironi, medvetna överdrifter och överraskande vändningar är vanligt förekommande. Kåserier och krönikor är nära besläktade med varandra och många som skriver kåserier brukar i tidningar kallas för krönikörer. Helt identiska är de två texttyperna ändå inte. Båda texterna är personliga och reflekterande men skillnaden är att kåserier är ännu mer lättsamma och vardagliga.
I dag ska du skriva ett personligt kåseri, men du ska inte göra det ur din egen synvinkel. I stället ska du skriva kåseriet som att du vore ett föremål som du har hemma; ett par skor, en tvättmaskin, en bok eller vad som helst. Föremålet ska berätta hur det påverkas av coronasituationen och den nya vardag som du har behövt skapa när du sannolikt studerar på distans. Skriv till exempel om vad ditt kylskåp tycker om att du kommer och öppnar det en gång i kvarten i jakten på snacks eller om vad din finaste festklänning tycker om att hänga orörd i garderoben. Syftet med det här kåseriet är inte att förminska eller förlöjliga den på många sätt fruktansvärda situation vi befinner oss i, utan att med hjälp av humor förhoppningsvis göra det hela lite lättare att hantera.
Det här kanske känns som en fånig uppgift, men jag är faktiskt övertygad om att de bästa texterna ofta föds när man tvingar sig själv att tänka i helt nya banor. Dessutom blir det en minikurs i självkännedom och självironi – vilka av dina vanor tror du att dina föremål skulle störa sig på om de kunde prata? När tror du att dina föremål skrattar åt dig, tycker synd om dig eller blir irriterade på dig? Ditt kåseri ska vara högst 4500 tecken långt. Nämn gärna vilket föremåls perspektiv man får ta del av i ditt kåseri. Kom ihåg att jag utser en vinnare vars text publiceras i nästa fysiska nummer av Elevbladet! I dagens utmaning efterlyser jag främst en lagom dos humor, självdistans och hög igenkänningsfaktor.
Hör av dig till anna.ilmoni@skolungdom.fi om du har frågor. Lycka till!