Dag 1 – från flödesskrivning till poesi

Bild: Pexels.com/Thought Catalog

Välkommen till dag 1 av skrivutmaningen Karantänkreativ! Så himla roligt att du har hittat hit. Vi kommer att köra igång med en klassisk men väldigt nyttig skrivövning som kallas för flödesskrivning. Det här är ett perfekt sätt att råda bot på så kallade kreativa blockeringar, det vill säga när man sitter med ett tomt papper framför sig och inte får ur sig någonting. I dag vill jag att du under din flödesskrivning inspireras av de intryck du får när du tittar ut. Sätt dig vid ett fönster, på en balkong eller på en parkbänk och gör den här övningen där. 

Instruktionerna är väldigt enkla: ta fram din dator eller papper och penna, ställ in 15 minuter på telefonens timer och skriv ner allt du kommer att tänka på under den här tiden. Det du skriver behöver absolut inte vara sammanhängande på något sätt. Ett tips är att inte bara fundera på vad du upplever, utan också på vad du inte upplever eller rent av saknar. Är gatorna märkligt tomma? Eller tycker du att luften känns renare nu när det inte är så många människor i farten? Kom ihåg att det här är fråga om lösryckta intryck – analysera alltså inte för mycket utan låt dig själv skriva fritt.

När du är klar med den här delen ska du välja ett ord, en fras eller en mening från flödesskrivningen som du tycker lite extra mycket om. Ordet eller meningen kommer nu att utgöra inledningen till en dikt. Dikten kan spinna vidare på intrycken från din omgivning, men du kan också låta dikten ta en helt ny vändning. Du får välja själv om du vill skriva dikten i bunden eller obunden versform, det vill säga om den ska följa ett regelbundet rytmiskt mönster eller inte. Nedan följer några exempel på diktformer som är nyttiga att känna till även om du inte vill tillämpa dem just i dag. 

Haiku

En kort diktform från Japan som består av tre versrader. Raderna innehåller 5, 7 och 5 teckenljud var. Teckenljud och stavelser är inte riktigt samma sak, men eftersom ett teckenljud i praktiken ofta består av en stavelse så kan du tänka i stavelser för enkelhetens skull. En klassisk haiku innehåller någonting som kopplar den till en viss årstid, och den brukar även innehålla något slags twist på slutet.

Limerick

Här är antalet stavelser inte speciellt viktigt, utan fokus ligger istället på hur dikten rimmar. En limerick följer rimschemat AA BB A. Det innebär alltså att de två första versraderna rimmar, de två följande raderna rimmar och den sista raden rimmar på de första raderna. Limerickar är oftast humoristiska, och den första raden brukar traditionellt avslutas med ett geografiskt namn. 

Femstegsdikt

En dikt med fem versrader där det finns olika direktiv för varje rad. 

Rad 1: namn på ett föremål
Rad 2: två adjektiv
Rad 3: tre verb
Rad 4: fyra ord som handlar om ordet i rad 1
Rad 5: en synonym till det första ordet

Fri vers

En dikt som inte är bunden till regler eller rim. Det här betyder ändå inte att dikten saknar rytm, bara att den inte har en regelbunden sådan. Många moderna dikter är skrivna på fri vers. 

Har du frågor om uppgiften? Kontakta mig på anna.ilmoni@skolungdom.fi eller via FSS Instagram (@skolungdom). Om du vill dela med dig av din dikt på vår webbsida och samtidigt vara med och tävla om en FSS-goodiebag samt få din text publicerad i nästa fysiska utgåva av Elevbladet så ska du mejla dikten till mig. Jag rekommenderar ändå att du väntar till slutet av veckan så att du kan skicka alla texter på en gång om du vara med i flera skrivutmaningar. Mer information om tävlingen hittar du här http://www.elevbladet.fi/karantankreativ-en-fem-dagars-skrivutmaning/

Stort lycka till med veckans första utmaning!

1 Comment

Lämna ett svar