Äntligen ett riktigt ERIK – så här var det att delta

Den 13-15 maj deltog jag i Elevriksdagen ERIK som i år ordnades i Kimito. Detta var min andra gång som jag deltog i FSS årsmöte. Den första gången var förra året då koronan olyckligtvis drabbat oss, vilket innebar att evenemanget hölls på distans. Då kändes det lite konstigt att hålla debatter och val via en skärm, så därför skulle jag våga påstå att jag i år för första gången fick uppleva hur ERIK går till.

“Jag såg ERIK som ett tillfälle att öva på att hålla tal och övertyga – en egenskap hos politiker som jag alltid beundrat”

Under ERIK lärde jag mig otroligt mycket om beslutfattande och dess processer. I plenum lärde vi oss att skicka in motioner, godkänna dem, debattera samt hålla tal inför flera personer. I början var det såklart lite nervöst men efter att ha fått ett par talturer av ordförande kändes det inte längre lika nervöst. Vi alla ungdomar sitter ju i samma båt, tänkte jag. Jag såg ERIK som ett tillfälle att öva på att hålla tal och övertyga – en egenskap hos politiker som jag alltid beundrat, och under ERIK fick jag vara en av dem. Jag gillade speciellt mycket att gå igenom FSS politiska program då vi delade med oss våra tankar och åsikter. Jag minns hur mötesordförande inte längre kunde håll koll på de oändligt många talturer som folk bad om när debatten om att sänka rösträttsåldern satte igång. Det fina var att trots åsiktsskillnader blev alla respekterade, vilket även uppmanade de allra blygaste att be om taltur. Val av ny ordförande och styrelse väljs också under ERIK och den här gången valdes jag att vara en av rösträknarna.

Mötesordförande såg till att tidtabellen hölls och alla fick talturer.

“Nu i efterhand garanterar jag att  Elevriksdagen var mycket mera än seriösa möten i plenum”

En annan sak som gjorde den här gången lite annorlunda än förra året var att jag i år fungerade som styrelsemedlem och ordförande för FSS verksamhetsutskott tillsammans med Hilda Purhonen. Vi var alltså ansvariga för att dra kvällslekar och program där man fick lära känna andra deltagare. Mångas favoritlek var den klassiska charader som vi den här gången valde att spela mellan två lag. Trots att jag inte var med i leken utan fungerade som domare tyckte jag om att se på när en person stumt viftar på hela kroppen medan de andra lagmedlemmarna skriver i mun på varandra. Samma kväll ordnades den traditionella Guldhattsgalan där den bästa SKS eller EKS belönades. Klädkoden var 20-talet, vilket gjorde kvällen extra rolig. Och såklart gjorde den goda maten som funktionärerna lagade hela evenemanget superlyckat.

Temat för Guldhattsgalan var 1920-talet.

Nu i efterhand garanterar jag att  Elevriksdagen var mycket mera än seriösa möten i plenum. Det bästa med ERIK var att få träffa alla deltagare, varav alla kom från olika områden i hela Svenskfinland. Den yngsta gick på högstadiet och den äldsta studerade första året på universitet. Det som vi alla hade gemensamt var viljan att påverka, att ha roligt och lära känna nya människor!

Wendela Rönnlund

Lämna ett svar