Allting på dator?

Första dagen glömde jag mitt datorkontrakt, andra dagen hade jag skrivit på fel kontrakt, och tredje dagen så fick jag inte lösenordet att funka och hittade inte IT ansvariga. Jag valde att forska i Vasa övningsskolas gymnasium och se hur deras upplevelser med datorerna har varit under skolstarten.

Skolstarten och datastrul 

Om det är något alla stressar över i början av gymnasiet så är det datorerna. Allting kommer på dem så man klarar sig inte utan. Men att få alla nya system, böcker, och lösenord att funka är ett strul. Nya studeranden måste lära sig arbeta med dessa, och med tiden har eleverna lärt sig och justerat sina datorer för att fungera med deras studerande.

I Vasa övningsskolas gymnasium är detta aktuellt. Redan första dagen får första klasserna sina datorer, som de sedan loggar in och gör sin egen för de kommande tre till fyra åren. Vissa minns väl sina första datorstrul. “Skriv ner lösenorden” höll många med om, för de är många och de glöms lätt. Vissa har valt att ändra sina lösenord i efterhand så att de alla är samma och man måste bara komma ihåg ett. Eleverna har också bytt bakgrunder, lagt till små appar för tex anteckningar, och loggat in på sina sociala medier för att kunna ha allt de behöver för att jobba lättare. 

Det vanligaste på första dagen är att man inte slipper in på datorn, lösenordet inte funkar, eller nätet vill inte koppla. Ettorna i gymnasiet har fått lära sig detta den svåra vägen. Köerna till IT stödet är ganska långa och folk ligger till och med efter i sitt arbete på grund av dessa anledningar. Men största delen har i alla fall tagit mall av treorna och bytt sina lösenord och bakgrunder för att få allting att fungera med dem. Det tar en stund men snart kommer man inte desto mera strul och kan studera utan att behöva tänka på att saker inte fungerar.

Böcker eller datorer, det är frågan?

Många kan föredra böcker för att de inte strular med till exempel net och de kan vara mindre tröttsamt att läsa i. Vissa föredrar datorer, där allting finns på en plats, anteckningar kan organiseras i mappar och det finns stöd appar. I slutändan är det upp till vad man föredrar. 

Jag och datorer kommer aldrig bli bästa vänner, och det är jag okej med. Men vi måste lära oss att fungera med varandra, oberoende av hur många promenader till IT-rummet det tar. 

TEXT: Max Svarvars
BILD: Unsplash